چمدان : طبق گفته دکتر جبرییل نوکنده، رییس کل موزه ملی ایران نمایشگاه امپراطوری گل سرخ با حضور فرانسوا نیسن، وزیر فرهنگ جمهوری فرانسه، ابولقاسم دلفی، سفیر جمهوری اسلام ایران در پاریس، دکتر طالبیان، معاون میراث فرهنگی، دکتر ژان لوک مارتینز، رییس موزه لوور، ابراهیم شقاقی، مدیر کل امور حقوقی سازمان، دکتر محمدرضا کارگر، مدیر کل موزه ها، دکتر نوکنده و خانم ماریل لوندیر، مدیر موزه لوور-لانس و مقامات عالی رتبه فرهنگی در روز سه‌شنبه هفت فروردین در موزه لوور-لانس گشایش یافت.



وی افزود: نمایشگاه شامل 450 اثر مربوط به دوره قاجار از 60 موزه جهان از کشورهای ایران، فرانسه، ایتالیا، آلمان، بلژیک، قطر، انگلستان و کانادا است که در 12 گالری با موضوعات ویژه به نمایش درآمده اند. پس از ثبت کاخ گلستان در فهرست میراث جهانی، نمایشگاه امپراطوری گل سرخ بزرگترین رویداد فرهنگی در مقیاس جهانی درباره فرهنگ و هنر قاجار است.



در این مراسم محمد حسن طالبیان با بیان آن که سال 2018 را می‌توان سالی درخشان در ارتباطات بین موزه ای دو کشور دانست، گفت: برگزاری نمایشگاه "لوور در تهران" و نمایشگاه " امپراطوری گل سرخ: شاهکارهای ایرانی قرن نوزدهم" دو حرکت فرهنگی بسیار مهم و موثر در تعمیق ارتباط بین دو کشور هستند و فرصت استثنایی برای مردم دو کشور ایران و فرانسه که در این نمایشگاه ها از نزدیک بتوانند منتخبی از آثار غنی فرهنگ های دو کشور و سایر فرهنگ های بشری را ملاحظه کنند.



معاون میراث فرهنگی کل کشور افزود:میراث غنی دوره قاجار که سنت هنری آن ترکیبی از هنر صفوی با آن چه در مواجهه نزدیک جامعه ایران با اروپا در این دوره رخ داد، ظهور نوعی از هنر را سبب گشت که تا پیش از آن سابقه نداشته است. در این دوره واردات گسترده کالاهای اروپایی به ایران که در میان آنها نقاشی ها، آثار و مواد هنری نیز وجود داشت و سفرهای مکرر پادشاهان قاجار به غرب و همچنین ورود سیاحان و جهانگردان اروپایی به ایران که اغلب در طراحی مهارت فوق العاده ای داشته اند، زمینه ساز بروز سبکی در هنر ایران شد که باعث شکل گیری نخستین بارقه های هنر مدرن در ایران شد.

او ادامه داد:همه کمال هنری دوره قاجار را می‌توان در مجموعه کاخ گلستان به عنوان مقر حکومتی شاهان قاجار مشاهده کرد. این مجموعه که شاهکار معماری و هنری قرن نوزده ایران است خوشبختانه در تیرماه 1392 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و اکنون جز میراث بشری است. برگزاری این نمایشگاه پس از ثبت جهانی کاخ گلستان بی شک باعث کشف لایه های ناشناخته از فرهنگ و هنر قاجار خواهد شد.



وی یادآور شد: دستاورد چنین نمایشگاه‌هایی و ارتباطات دوسویه، نزدیکی بیشتر مردمان دو کشور و تقویت پیوندها و اشتراکات فرهنگی دو سرزمین است. دوستی دو طرفه‌ای که در آن هر دو کشور به یک میزان برای همدیگر ارزش قائلند و برای اثبات دوستی و حفظ رابطه با همدیگر حاضر به قبول زحمت و هزینه هستند.



در این نمایشگاه 19 اثر مربوط به دوره قاجاریه از کاخ گلستان و سه اثر نفیس از موزه ملی ایران به نمایش درآمده است.

این نمایشگاه از امروز تا اول مرداد ادامه دارد و در آن تعدادی از نقاشی‌های قاجاری کاخ گلستان از جمله تابلوی بزرگ «صف سلام فتحعلی‌شاه» به نمایش درمی‌آید. این اثر در اصل دوازده قطعه است که هر یک به ابعاد دو در سه متر هستند.

سه تابلوی روی بوم کوچک‌تر از آثار کمال‌الملک و مصورالممالک و دو تابلوی طراحی‌های ناصرالدین شاه نیز از‌جمله این آثار هستند.

مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان 19 اثر از شکاهکارهای هنری دوره قاجار را که شامل هشت تابلوی نقاشی رنگ‌و‌روغن و آب‌رنگ، یک آلبوم عکس که عکس‌های آن توسط ناصرالدین‌شاه گرفته شده است، به‌همراه دوربین عکاسی، تاج مسی مربوط به آقامحمدخان، دو جلد قرآن نفیس خطی که یک جلد آن در دو برگ کتابت شده و شش مرقع به خط‌های ناصرالدین‌شاه، میرزابابا و محمدباقر، اسدالله شیرازی، اسماعیل جلایر و جعفرخان نوشته شده است برای نمایش در موزه لوور ـ لانس از گنجینه مخازن کاخ انتخاب کرده است.

 



نمایشگاه «امپراتوری گل های سرخ» از هشتم فروردین به‌مدت 3 ماه در موزه لوور ـ لانس فرانسه میزبان علاقه‌مندان به هنر ایرانی است.

برپایی این نمایشگاه در راستای قرارداد همکاری است که میان موزه لوور و سازمان میراث‌فرهنگی کشورمان در سفر ژانویه 2016 دکتر روحانی به پاریس به امضا رسید.

کاخ گلستان علاوه بر کالبد معماری، کاشی‌ها، فرش‌ها، گنجینه نسخ خطی، تابلوهای نقاشی بسیار نفیس و بی‌نظیر از نقاشان بنام قاجار و تزیینات منحصر به فردش دارای آلبوم‌خانه ای با 19هزار عکس و فیلم های قاجاری بوده که تعداد زیادی از این آثار تاکنون به نمایش درنیامده است و همه این ویژگی ها باعث شده تا کاخ گلستان به عنوان «گلستان هنر قاجار» شناخته شود.

پیشتر خبرگزاری ار اف ای فرانسه اعلام کرده بود: موزه لوورلانس با انتخاب دوره قاجاریه به عنوان نخستین مواجهه نزدیک جامعه ایران با غرب و هنر آن، ۴۰۰ اثر را جمع آوری کرده تا در نمایشگاه "امپراتوری گل‌های سرخ" نمایش دهد.



این مجموعه با نگاهی به آثار ایرانی خلاقانه ‌ای تهیه شده که بر اثر ارتباط پادشاهان قاجار با فرنگ و همچنین واردات گسترده کالاهای هنری اروپا از جمله نقاشی و آثار هنری به ایران ایجاد شد.

دوره‌ای که به دلیل آرامش نسبی حاکم بر ایران در سالهای طولانی از حکومت شاهان این سلسله به رونق هنر در این کشور انجامید، هرچند با آشفتگی‌های ایران در سال های آخر حکومت قاجاریه این هنر نیز رو به افول نهاد.


آثار به نمایش درآمده در این موزه شامل نقاشی، طراحی، جواهرات، آثار لعابی، فرش، لباس، عکس و همچنین سلاح‌های مجلل مربوط به دربار قاجاریه است که از موزه‌ها، مجموعه‌های شخصی وموسسات مختلف اروپا، آمریکا و خاورمیانه جمع آوری و به این نمایشگاه آورده شده است.


چیدمان و طراحی نمایشگاه "امپراتوری گل‌های سرخ" برعهده "کریستیان لاکروا" طراح و هنرمند مشهور فرانسوی بوده است. او تلاش کرده این نمایشگاه را به گونه ای بچیند که بازدیدکنندگان هنگام تماشای آثار هنری حس کنند در سالن‌های یک قصر قجری قدم می‌زنند.



نمایشگاه "امپراتوری گل‌های سرخ" شامل ۴ بخش اصلی است:


در بخش مقدماتی بازدیدکنندگان به دنبال ردپای جهانگردان خارجی، در تجربه کشف "شرق اسرارآمیز" با آنها همراه می شوند. این بخش، بیشتر شامل آثار نقاشی معرفی شده ایران به اروپائیان توسط "ژول لورانس" و آثار معماری معرفی شده توسط "پاسکال کوست" است.


 بخش دوم واقع یک پانورامای فرهنگی از دوره قاجار است. در ابتدای این بخش یک گالری از پرتره‌های شاهان قاجار قرار گرفته و بعد از آن بازدیدکنندگان، با داد و ستدهای هنری و فرهنگی میان ایران و غرب در این دوره آشنا می‌شوند.



بخش سوم بیشتر شامل آثار هنری به کار گرفته شده در دربار شاهان قاجار است. امری که به نظر می‌رسد پادشاهان این دوره به تاثیر آن بر مقامات کشورهای خارجی‌ای که به دربار ایران دعوت می‌شدند کاملا واقف بوده‌اند. همچنان که تخت نادری، تختی که فتحعلی شاه بر آن می‌نشسته و شامل ۲۲ هزار قطعه جواهر و سنگ قیمتی بوده، و فقط در سفرها از آن استفاده می کرده است. او فرمان ساخت این تخت را فقط به این دلیل صادر کرد که قصد داشت ابهت شاهان ایران را به مقامات خارجی نشان دهد.  البته تخت نادری در موزه جواهرات ایران است و تاکنون برای نمایش خارجی از کشور خارج نشده است.



در بخش سوم همچنین تعدادی از آثار و نقاشی‌ها و تصاویر پادشاهان قاجاری به نمایش درمی‌آید که در دربارهای این دوره وجود داشته و همچنین نحوه چیدمان و معماری دربارهای مجلل آنان را نیز نشان می‌دهد. تابلوهای سرامیک، نقاشی‌های بزرگ رنگ روغن، فرش، جواهرات، لباس ها و آلات موسیقی به کار رفته در دربار قاجار را می‌توان در این قسمت مشاهده کرد.



بخش آخر نمایشگاه "امپراتوری گل‌های سرخ" هم بیشتر یادآور جایگاه و وضعیت هنرمندان در دوره قاجاریه و نحوه آشنایی آنها با مدرنیته و نیز شکل‌گیری هنر "نوسنت گرا" در ایران است که البته تاثیرات آن در آثار برخی از هنرمندان امروز این کشور نیز مشاهده می شود.


در این بخش علاوه بر آثار سرامیک و هنر فلزکاری می‌توان با هنر عکاسی و همچنین چاپ سنگی در دوره قاجار آشنا شد که با ورودشان به ایران، انقلابی در دنیای هنر این کشور به پا کردند.



همچنین در این بخش می‌توان آثار نقاشی ویژه مکتب قاجار را مشاهده کرد، نقاشی‌هایی که از تلفیق هنر نقاشی سنتی ایرانی با عناصر و شیوه های نقاشی اروپایی شکل گرفته است.



بخش عمده این نقاشی‌ها به سفارش دربار ساخته شد، زیرا شاهان و شاهزادگان به عنوان تنها صاحبان قدرت و ثروت، تنها حامیان اصلی هنر در آن دوره بودند.


نمایشگاه "امپراتوری گل‌های سرخ" از ۲۸ مارس تا ۲۲ ژوئیه سال میلادی جاری در موزه لوور شهر لانس فرانسه برگزار می شود. این نمایشگاه از همراهی و یاری سازمان های مختلف فرانسوی، موزه لوور پاریس و همچنین موسسه مطالعات ایرانی "روشن" به سرپرستی «الهه امیدیار میرجلالی" در آمریکا برخوردار است.

کد خبر 30263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =