بهعنوان مثال شهر قم که سالانه هزاران زائر را به سمت خود جذب میکند در وضعیت قرمز قرار دارد و در کنار آن، گیلان و مازندران که مقصد بیش از ۷۰درصد گردشگران داخلی و خارجی به شمار میروند در بهار امسال یک مسافر را نیز قبول نکردند و همه آنها تعطیل بودند. همچنین کرونا به تاسیسات گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان بیش از دههزارمیلیارد ریال خسارت وارد کرده است.
صحبتهای چند روز گذشته وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز گواه این ادعاست، علیاصغر مونسان گفته بود: «اگر دولت ۳۸هزارمیلیارد به این حوزه اختصاص ندهد، سیل بیکاری در کشور راه میافتد» از همان ابتدا بر لزوم حمایتهای دولتی از این صنعت تاکید شد تا در نهایت چند روز قبل معاون اول رئیس جمهوری مصوبه هیات وزیران در خصوص استمهال یا بخشودگی کامل اجاره بهای اماکن واگذار شده به بخش خصوصی در طول دوره تعطیلی شیوع کرونا را به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ابلاغ کرد. اما این تنها بخش کوچکی از حمایتهایی است که این صنعت برای سرپا ماندن نیاز دارد. حدود ۸۰هزار نفر بهصورت مستقیم در این حوزه شغلی مشغول به کار هستند که شرایط فعلی میتواند به بیکاری بخش عمدهای از این فعالان منجر شود. هیات دولت ۷۵۰هزارمیلیارد ریال تسهیلات بانکی برای جبران خسارت تحمیل شده از شیوع ویروس کرونا به شرط حفظ مشاغل، اختصاص داده که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با برآورد اولیه از میزان زیان وارد شده، ۳۸هزارمیلیارد ریال درخواست کرده است که ۵درصد از کل آن تسهیلات را شامل میشود. دولت برای حمایت از این صنعت پرداخت وام ۱۲درصدی را اعلام کرد و وزارت میراث فرهنگی نیز بستهای حمایتی برای این صنعت به دولت پیشنهاد داد که هنوز تصویب نشده است.
هیات دولت ۷۵۰هزارمیلیارد ریال تسهیلات بانکی برای جبران خسارت تحمیل شده از شیوع ویروس کرونا به شرط حفظ مشاغل، اختصاص داده که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با برآورد اولیه از میزان زیان وارد شده، ۳۸هزارمیلیارد ریال درخواست کرده است که ۵درصد از کل آن تسهیلات را شامل میشود. دولت برای حمایت از این صنعت پرداخت وام ۱۲درصدی را اعلام کرد و وزارت میراث فرهنگی نیز بستهای حمایتی برای این صنعت به دولت پیشنهاد داد که هنوز تصویب نشده است.
بستهای که راهگشای گردشگران نیست
اگرچه فعالان گردشگری در ایام عید زمانی که جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهور برگزار شد، از توجه دولت به این بخش خوشحال بودند اما پیشنهادات برای دادن تسهیلات چندان هم به مذاق آنها خوش نیامد چون از وام ۱۲درصدی خبر داده بودند که نمیتوانست مشکل آنها را حل کند. از سوی دیگر ۳۸هزارمیلیارد ریالی که وزیر میراث فرهنگی روی آن تاکید میکند، به زعم فعالان گردشگری راهگشا نخواهد بود. این ۳۸هزارمیلیارد ریال قرار است برای راهنمایان گردشگری، آژانسهای مسافرتی، هتلها و… در نظر گرفته شود و یا فعالان صنایعدستی را هم منتفع خواهد کرد و از میراث در معرض تخریب و یا تخریب شده در ایام عید حمایت میکند؟ از همه مهمتر اینکه هیچوقت رقم اعلام شده برای تخصیص اعتبار عینا به همان اندازه داده نشده، بلکه تنها بخشی از آن تعلق گرفته است. این بار هم بعید بهنظر میرسد تمام مبلغ اعلامی اختصاص یابد. دولت معتقد است بستههای حمایتی به فعالان این عرصه داده است، شامل مهلت سهماهه مالیات اعم از مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده، تعویق سهماهه بازپرداخت اقساط تسهیلات بانکی، امهال پرداخت ۲۳درصد حق بیمه کارفرمایی کارکنان شاغل در واحدهای گردشگری، تعویق پرداخت قبوض حاملهای انرژی شامل آب، برق و گاز به مدت سه ماه و پس از آن بهصورت اقساطی، امکان استفاده از اوراق سرمایه در گردش طرح گام و امکان استفاده از تسهیلات بانکی با نرخ ۱۲درصد میشود.
دست دولت زیر تیغ است
ساسان تاجگردون، معاون سرمایهگذاری و امور مجلس وزارت میراث فرهنگی، در واکنش به انتقادهایی که به بسته حمایتی گردشگری در بحران کرونا شده به ایسنا میگوید: گردشگری تنها صنعتی نیست که از شیوع ویروس کرونا، متحمل زیان سنگین شده است، بخشهای زیادی متضرر شدهاند. او درباره تسهیلات بانکی با نرخ سود ۱۲درصد که برای حفظ مشاغل و جبران زیان ناشی از شیوع ویروس کرونا، درنظر گرفته شده است، میگوید: با توجه به وضعیت منابع تامین درآمدهای دولت از جمله نفت و مالیات، باید بدانیم که دست دولت زیر تیغ است، با این حال ۷۵هزارمیلیارد تومان تسهیلات با نرخ سود ۱۲درصد برای کمک به بخشهای متضرر درنظر گرفته شده است. البته که نرخ این سود، خوشایند ما نبود، ولی در شرایط کنونی کشور چه میشود کرد. امیرپویان رفیعی شاد، رئیس انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی، گردشگری و زیارتی استان تهران نیز میگوید: بسته حمایتی اعلام شده از سوی وزارت میراث فرهنگی با توجه به تعطیلبودن دوماهه دفاتر خدمات مسافرتی حمایت خاصی نیست. او سال ۹۸ را سالی پر از چالش برای صنعت گردشگری میداند و سیل نوروزی ۹۸، حوادث آبانماه و سانحه هواپیمای اوکراینی را از جمله عواملی میداند که صنعت گردشگری را با بحران جدی روبهرو کرد. رفیعی شاد شیوع بیماری کرونا را تیر خلاص برای صنعت گردشگری ایران میداند اما تاکید میکند که این بحران صنعت گردشگری در تمام دنیا را نشانه رفته است. او در ادامه میگوید: یکی از حمایتهای وزارت میراث فرهنگی از صنعت گردشگری پیشنهاد تعویق مالیات و مالیات بر ارزش افزوده است که احتمال دارد تا ۶ ماه پرداخت مالیات را برای این صنعت به تعویق بیندازد. رفیعی شاد درباره تعویق مالیات میافزاید: صنعت گردشگری در دو ماه گذشته فعالیتی نداشته و تمام دفاتر خدمات مسافرتی بسته بودند. چطور میخواهند از آنها مالیات را بهصورت معوق کسر کنند.
افزایش تعطیلات عید فطر جای نوروز
در این شرایط وزیر میراث فرهنگی و گردشگری نیز یک پیشنهاد دیگر هم دارد. مونسان به دولت پیشنهاد داده در صورت مهار کرونا تا زمان عید فطر، تعطیلات این عید افزایش یابد تا فرصتی برای سفر هموطنان در این ایام فراهم شود. مونسان همچنین افزود: «امسال باید سال تحول در گردشگری باشد. قطعا بعد از کرونا جهش بیسابقهای در سفر خواهیم داشت و بخش زیادی از خسارتهایی که وارد شده از طریق رونق جهشوار سفر برطرف خواهد شد؛ ازاینرو همه استانها باید آماده جهش سفر و میزبانی شایسته از گردشگران برای دوران پساکرونا باشند».
منبع: آرمان
نظر شما