آلمان، مقصد ناممکن
اتریش؛ سال دیگر بیایید
چندی پیش گروهی از متقاضیان ایرانی دکترا/PHD در نامهای اعتراضشان را به دانشگاه وین اعلام کردند. در نامه آنها اشاره شده که طبق آخرین اخبار دانشگاه وین، همه متقاضیان دکترا باید تا پایان سپتامبر سال ٢٠١٨ شخصا ثبت نام کنند و بعد از این مهلت تمام برنامهها منقضی خواهد شد و ناچارند دوباره اپلای کنند: «ما بهعنوان گروهی از متقاضیان ایرانی دکترا/PHD، با توجه به اینکه روند گرفتن ویزا ممکن است برای ما طولانیتر شود، تقاضا داریم فرصتی به ما بدهید، چرا که در غیر اینصورت با وجود تلاشها، شانسمان را برای ورود به دانشگاه وین از دست خواهیم داد، بنابراین از شما میخواهیم که قانون جدید را برای متقاضیان قبلی متوقف کنید، زیرا درحال حاضر اکثر ما در روند دریافت ویزا هستیم و انتظار برای نتایج ویزا از مرکز مهاجرت اتریش معمولا حدود یکسال طول میکشد و در اینصورت برای ما امکانپذیر نیست تا پایان سپتامبر ٢٠١٨ در دانشگاه ثبت نام کنیم.»
ایتالیا؛ تمام وقتها پر شده
فرانسه، هلند، بلژیک؛ کمی آسانتر سفر کنید
جمعآوری پروندههای تقاضای ویزای فرانسه از ١٨ ژوئیه ٢٠١٧ به شرکت خصوصی VFS سپرده شد تا کارهای دریافت ویزا و بررسی مدارک متقاضیان با یک سیستم واسطه، خارج از سفارت انجام شود، درست در مجتمع تجاری پالادیوم تهران. این واسطهگری باعث شده کار مراجعهکنندهها زودتر از پیش راه بیفتد.
در وبسایت وی اس گلوبال در بخش درخواست روادید فرانسه در ایران، روند درخواست وقت روادید توضیح داده شده که برای گرفتن وقت ارایه مدارک انواع روادید گردشگری، کاری و حرفهای، خانوادگی یا خصوصی باید ایمیلی زد و نخستین وقت درخواست٢١ آگوست ٢٠١٨ خواهد بود؛ حدود دو ماه دیگر.
هر چند معمولا وقتهای موجود در سایت سفارت برای یک تا سه هفته آینده باز میشود، اما اینجا هم با تعداد بالای متقاضیان نوبتها زود پر میشود و چارهای نیست جز انتظار برای باز شدن وقت جدید. در سفارت هلند هم قصه همین است. کارها به وی اس گلوبال سپرده شده و باید دست کم یک ماه و نیم قبل از سفر برای گرفتن وقت سفارت دست به کار شد چون تعداد متقاضیان سفر به هلند هم کم نیست.
از اطلاعات سفارت بلژیک در تهران هم اینطور به نظر میآید که سفر به این کشور اروپایی هم چندان سخت نیست، هرچند ورود به این کشور هم ویزای شینگن لازم دارد. از خرداد سال پیش، سفارت بلژیک در تهران استفاده از فرآیند ویزای اینترنتی را آغاز کرده است. متقاضیان باید در سایت ثبت نام کنند و شماره اینترنتی بگیرند. این کار باید یک ماه و نیم تا دو ماه قبل از سفر انجام شود و اگر متقاضی در روز ملاقات تعیین شده در سفارت نباشد، اجازه دریافت وقت مجدد تا سه ماه دیگر به او داده نمیشود. در وبسایت تعیین وقت ویزای سفارت بلژیک نوشته شده که زمان انتظار برای وقت سفارت تجاری گاهی بسیار طولانی است و آنها درباره این متقاضیان سختگیرانهتر عمل میکنند. دلیلش این است که بلژیک مثل خیلی از کشورهای دیگر تمایل دارد ساکنان بومی کشورش را به کار گیرد یا از اتباع کشور خود بهعنوان نیروی کار شاغل استفاده کند. برای وقت سفارت توریستی اما زمان انتظار کمی فرق میکند؛ درخواست ویزا باید حداقل یک ماه قبل از تاریخ تخمینی سفر به سفارت داده شود.
ارز مسافرتی تقاضای سفر را زیاد کرده
بر اساس سیاست جدید ارزی متقاضیان سفر میتوانند به نرخ دولتی ارز بگیرند. پرداخت ارز مسافرتی یکبار در سال برای مسافران هوایی به مقصد کشورهای ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، استونی، لتونی، لیتوانی، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، ترکیه، افغانستان، بحرین، قطر، کویت، پاکستان، عمان و امارات متحده عربی حداکثر به مبلغ ٥٠٠ یورو و برای سایر کشورها مبلغ ١٠٠٠ یورو تعیین شده است.
اروجی میگوید این روند، متقاضیان سفر به کشورهای هزار یورویی را بیشتر کرده است: «نمیتوان گفت در طولانیتر شدن مدت وقتدهی سفارتها عمدی در کار بوده است. افزایش تقاضا به دلیل دادن ارز دولتی است، بهخصوص برای کشورهای دور که گردشگرانش میتوانند با هزار یورو بروند و با صرفهجویی در سفرهای کوتاهمدت، مابقی ارزشان را در بازار آزاد بفروشند و سود کنند.»
در سه ماه گذشته ٣١٠میلیون دلار ارز مسافرتی به متقاضیان پرداخت شده است. مخالفان دادن ارز مسافرتی پس از آمارهای اعلام شده به خروج ارز از کشور معترض شدهاند و تصمیم به ادامه این روند را در شرایط اقتصادی حاضر نامعقول دانستهاند. به همین دلیل بنا شده ماجرا دوباره بررسی شود و پیشنهاد شده که تنها به دانشجویان، بیماران و افراد دارای شرایط خاص ارز دولتی بدهند و مابقی ازجمله گردشگران ارز آزاد بگیرند. او که مدیر کل سابق دفتر آمار و برنامهریزی سازمان میراث فرهنگی بوده، آماری از تراز منفی گردشگری ایران میدهد: «در حال حاضر تراز گردشگری ما بشدت منفی است. طبق آمار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال ٩٦ بیش از ١٠میلیون گردشگر خروجی داشتهایم و ٥میلیون نفر ورودی. اگر هزینهکرد هر گردشگر خروجی را هزار دلار فرض کنیم، یعنی ٥میلیارد دلار از صنعت نفت را به صنعت گردشگری دادهایم.»
ما هنوز منتظریم
«ال دودرینو» یکی از کاربران توییتر نوشته: «سفارت آلمان با این سیستم وقتدادن جدیدش به صراحت داره میگه آقا ما نمیخوایم شما رو، نیا. دیگه کشوری که دومیلیون نیروی کار ارزونقیمت وارد کرده، دانشجوی خارجی اونم ایرانی میخواد چیکار؟ بهت وقت میدن واسه دوسال بعد. جدی.» این توییت بازخوردهای زیادی داشته و بارها ریتوییت شده. کاربری به نام «آرهینوش» که به یک نشست تجاری دعوت بوده و تغییرات تازه سفرش به مشکل خورده، به این توییت اینطور پاسخ داده: «هنوز به من ایمیل نزدن اعلام وقت کنن بعد از سه هفته. ویزای تجاری میخام ولی دیگه چه بیزینس میتینگی بعد از این همه وقت؟»
«کابز» هم نوشته: «من هفته دوم فروردین ثبتنام ویزای تجاری کردم، هنوز ایمیل نگرفتم! اینقدر که یکماه پیش دوباره رفتم ثبتنام کنم چون فکر کردم شاید اسمم پاک شده که پیغام داد شما تو لیست هستید، منتظر ایمیل بمانید و ما هنوز بعد از ۳ماهونیم منتظریم!»
اردشیر توییت کرده: «اگر کسی امروز از سفارت آلمان وقت مصاحبه برای پذیرش تحصیلی بگیره، ٣٠ ماه دیگه (دسامبر ٢٠٢٠) نوبتش میرسه. مدت زمان انتظار تا همین چندماه پیش ۸ماه بود.» کاربر دیگری حرفهای اردشیر را ریتوییت کرده و پایش نوشته: «این توییت که ریتوییت کردم (وقت سفارت آلمان، ٣٠ماه بعد) خیلی ترسناکه. کمکم به جایی میرسیم که بچه که به دنیا میاد، باید براش پوشک و سیسمونی و تخت و کمد و وقت سفارت.»
نظر شما