چمدان : در پی انتشار گزارشی همراه با فیلم و عکس با عنوان «شائبه کشف یکی از هفت حوض شاه عباسی در چهارباغ | واکنش میراث فرهنگی اصفهان» در «چمدان» که به کشف سازهای در چهارباغ اصفهان حین عملیات کفسازی چهارباغ میپرداخت، پژوهشکده باستان شناسی کل کشور در نامهای خطاب به اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان خواستار ارائه توضیحاتی در این زمینه شد.
اما اینک مسوولان پژو هشکده باستانشناسی اعلام میکنند با وجود ارسال نامه هنوز هیچ پاسخی از سوی مسوولان میراث فرهنگی اصفهان دریافت نکردهاند.
ناصر طاهری در پاسخ به این پرسش خبرنگار چمدان که چرا میراث فرهنگی اصفهان پیش از صدور مجوز هرگونه اقدامی از سوی شهرداری اصفهان در چهارباغ ، درخواست بررسی و مطالعه خود را به پژوهشکده باستانشناسی ارائه نکرده است که اینک حین عملیات کف سازی برخی قطعات تاریخی کشف شده است؟ میگوید: « نخست آن که کاوشی در چهارباغ انجام نمیشود. چهارباغ دوبخش است بخش مخصوص کاوش آن هنوز باقی مانده است. بخش میانی چهارباغ نیازمند کاوش باستانشناسی است که ما با پژوهشگاه مکاتبه کردهایم و مقدمات این کاوش را فراهم کردهایم اما هنوز کاری برای آن قسمت انجام ندادهایم .»
معاون میراث فرهنگی استان اصفهان میافزاید: «فعلاً فقط آسفالت طرفین خیابان را برداشتیم و روی آن را سنگفرش کردیم هیچ قطعه تاریخی هم پیدا نشده است.»
خبرنگار چمدان به انتشار عکس و فیلمهایی مربوط به کشف بقایایی آجری از کف سازی چها باغ اشاره کرد اما طاهری پاسخ داد: «اگر ما داریم در این قسمت کار میکنیم چنین چیزی وجود نداشته است. ما پاسخ دادهایم که اینجا آثاری پیدا نشده است.»
در حالی معاون میراث فرهنگی استان اصفهان چنین میگوید که پیشتر علمدار علیان مسئول باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان وقتی در جریان موضوع قرار میگیرد و با این پرسش مواجه میشود که آیا این خبر تأیید میشود و پژوهشگاه میراث فرهنگی را در جریان قرار دادهاید به خبرنگار چمدان میگوید: «ما در پروژه کفسازی ناظر داریم. این محدودهای که شما میگویید کاملاً بتن است و کل این محدوده در مقطعی در دوره پهلوی دوم جمع آوری شده و یک آبراه بتنی اجرا شده که آبی رنگ بوده و مستندات و عکسهایش موجود است. قاعدتا وقتی در محدوده تاریخی کار میشود طبیعی است که به شواهدی تاریخی برخورد کنیم اما فعلاً در حد آسفالت و بتن از کف برداشته شده است و به لایه تاریخی برخورد نشده است.»
علمدار پس از دیدن مستندات ارسالی چمدان توضیح میدهد: «اینجایی که گونی کشیدند یکسری آجرهایی است که ما شناسایی کردهایم اما هنوز نمیدانیم چیست آیا سازهای برجاست یا آواری است. این بقایا نظم خاصی ندارد و هنوز نمیتوان در مورد آنها نظری داد.»
به گزارش چمدان، حال این پرسش مطرح است که چه زمانی قرار است کاوشهای باستانشناسی در چهار باغ اصفهان آغاز شود؟ ناصر طاهری ضمن اعلام این که زمان آن مشخص نیست، میگوید: فعلاً برنامهای برای کاوش محور میانی چهار باغ نداریم. اما مکاتباتی با پژوهشگاه داشتیم که اگر بخواهیم اقداماتی انجام دهیم نیازمند مطالعات باستانشناسی و مجوز پژوهشکده هست؟
وی در پاسخ به این پرسش که آب از سی و سه پل به چهارباغ روانه میشده و اطراف آن عمارتهای زیادی بوده پس چرا طول این مسیر مورد کاوش قرار نمیگیرد، توضیح میدهد: فقط قسمت چهارباغ عباسی ثبت ملی است. اکنون هم اقدامی در چهارباغ بالا انجام نمیشود. شهرداری اعلام کرده که فعلاً این آمادگی را دارد که چهارباغ عباسی را کف سازی کند. اگر سخنی از چهار باغ بالا به میان آمد بعداً در مورد آن تصمیم میگیریم.
طاهری در خصوص آجرهای قدیمی کشف شده و عدم پاسخگویی معاونت میراث فرهنگی استان اصفهان به درخواست پژوهشکده باستانشناسی، تأکید میکند: «هیچ چیز قدیمی پیدا نشده است. من هم نامه پژوهشکده باستانشناسی را ندیدهام اگر ببینیم حتماً پاسخ میدهیم. هیمن پاسخ را هم میدهیم که ما کار کاوش یا باستانشناسی انجام ندادهایم که نیاز به مجوز داشته باشیم.»
این در حالی است که شهرداری هرزمانی که بخواهد در منطقه تاریخی اقدامی انجام دهد نخست باید از معاونت میراث فرهنگی مجوز بگیرد و صدور مجوز نیاز به آن است که پس از بررسی باستانشناسی اعلام شود که در محدوده مذکور آثاری وجود ندارد.
معاون میراث فرهنگی اصفهان در این باره اظهار میکند: «شهرداری از ما مجوز گرفته و ما سه سال پیش گمانهزنیهای لازم را انجام دادیم.»
[related-post id="39156"]
[related-post id="38818"]

کد خبر 40140
نظر شما