کرونا نان هتل‌داران را آجر کرد | دو سوم مراکز اقامتی خراسان تعطیل هستند

خیابان‌های منتهی به حرم مطهر رضوی و مراکز خرید همچون بازار رضا(ع) وقتی عاری از ترافیک خودرو و عابر پیاده باشد خود گواه کاهش آمار زائران و گردشگران در این شهر مقدس است که حال بسیاری از مراکز اقامتی را تا حد ورشکستگی پیش برده است.

تحلیل بازار نوشت: در حاشیه خیابان امام رضا(ع) مشهد پیش‌ازاین و تا قبل از شیوع بیماری کرونا مملو از راهنمایان گردشگری بود که با تابلو منزل و هتل مسافران را به واحدهای اقامتی دعوت و یا راهنمایی می‌کردند و در تمامی کوچه‌پس‌کوچه‌های این خیابان خودروهایی حامل باربند و با پلاک‌هایی متفاوت قابل‌رؤیت بود که نشان از پر و پیمان بودن وضعیت کاسبی هتل‌آپارتمان‌ها و مراکز اقامتی داشت.

اگرچه هم‌زمان با فرارسیدن فصل تابستان جای سوزن انداختن در این خیابان‌های منتهی به حرم نبود و سیل جمت و گردشگر در این معابر موج می‌زند اما متأسفانه در حال حاضر این محدوده جاذب گردشگر از هر زمان دیگری خلوت و کاسبانش در انتظار عبور رهگذری برای خرید هستند.

هتل داری مقرون‌به‌صرفه نیست

محسن حسینی متصدی یکی از هتل‌آپارتمان‌های محدوده حرم مطهر رضوی در این رابطه با شروع این جمله که هر چه رشته بودیم پنبه شد گفت‌وگو را با ما آغاز می‌کند.

وی که عنوان می‌کند بیش از ۵۰  نفر به‌طور مستقیم و غیرمستقیم از همین هتل‌آپارتمان و تا پیش از شیوع کرونا نان می‌خوردند به ما می‌گوید: در این مجموعه افرادی زیادی ازجمله چهار خدمتکار، دو نفر در پذیرش، شش نفر در آشپزخانه و تعداد زیادی از پیک موتوری گرفته تا مسئول خرید و تأسیسات و راننده و مشاغلی مانند خشک‌شویی و دفاتر مسافرتی ... با این مجموعه همکاری داشتند که همه آن‌ها حالا بیکار هستند.

وی بابیان اینکه برای پذیرش یک یا دو تا خانواده که آن‌هم در ایام خاص مانند عید غدیر به مشهد مقدس سفر می کنند صرفه اقتصادی ندارد که هتل‌آپارتمان را باز نگاه‌داریم می‌افزاید: سال پیش همین موقع حتی یک اتاق خالی نداشتیم و از آشپزخانه به‌غیراز مسافران تعداد غذای زیادی را به بیرون می‌دادیم اما حالا همه این زحماتی که برای توسعه  و گسترش خدمات گرفته بودیم به هدررفته است.

وی می‌گوید هزینه‌ها خیلی بالاست و لذا اجاره دو تا اتاق آن‌هم به‌زور در یک‌شب هزینه تأسیسات و گرمایش و سرمایش را هم نمی‌دهد.

وی بابیان اینکه امیدوار بودیم با باز نگاه‌داشتن آشپزخانه بتوانیم به نگهداری نیروها سرکار ادامه دهیم اما رستوران‌ها هم نیز همگی به مرز ورشکستگی رسیدند.

حسینی اذعان می کند: متاسفانه بخشی از خرید هایی که برای شب عید انجام داده بودیم و هزینه هایی که برا ی تغییر دکوراسیون انجام شده بود همگی بر روی دستمان ماند و چک هایش برگشت خورد می افزاید: ازدولت انتظار بیشتری برتی حمایت از سرمایه گذاران در این صنعت می رفت.

آمار ریزش مسافران از زبان مسئولان

اگرچه خلوتی خیابان‌ها و کوچه‌های منتهی به حرم مطهر رضوی خود گویای اوضاع نابسامان صنعت گردشگری و کاسبی است اما هنگامی‌که از مسئولان جویای اوضاع اقتصادی می‌شویم آن‌ها نیز با مهر تائید زدن بر این موضوع اقتصاد گردشگری را نامساعد می‌خوانند.

در همین راستا معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی بابیان اینکه آمار مسافران ورودی به مشهد در تمامی حوزه‌ها اعم از ریلی، هوایی و زمینی با کاهش روبرو شده است به ما می‌گوید: در چهارماهه اول امسال حدود هفت میلیون و ۵۰۰ هزار نفر زائر و گردشگر به مشهد مقدس وارد شدند که در مقایسه با سال گذشته ۳۹ درصد کاهش داشته است.

محمدصادق براتی بابیان اینکه به‌طورمعمول در تیرماه هرسال به دلیل آغاز سفر های تابستانه شاهد بیشترین حجم مسافرت‌ها به این شهر مقدس بودیم اما بررسی آمارها  در تیرماه امسال در مقایسه با آمار سال گذشته در همین ماه حاکی از کاهش ۴۸ درصدی مسافر است.

وی با اشاره به کاهش مسافر از طریق ناوگان حمل‌ونقل عمومی بیان کرد: در ناوگان حمل‌ونقل عمومی جاده‌ای ۹۰ درصد، ناوگان ریلی ۷۹ درصد، هوایی ۷۱ درصد و سفرهای شخصی ۲۶ درصد کاهش را در استان نسبت به سال گذشته شاهد هستیم.

معاون هماهنگی و مدیریت امور زائران استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه حدود ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به استان خراسان رضوی در طی چهار ماه گذشته واردشده‌اند افزود: به‌طورکلی آمار استانی مسافران در مقایسه با سال ۹۸ در سطح استان ۴۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

در ناوگان حمل‌ونقل عمومی جاده‌ای ۹۰ درصد، ناوگان ریلی ۷۹ درصد، هوایی ۷۱ درصد و سفرهای شخصی ۲۶ درصد کاهش را در استان خراسان رضوی نسبت به سال گذشته شاهد هستیم

محمدصادق براتی با اشاره به این موضوع که ۷۳ درصد زائران و گردشگران مشهد در چهارماهه نخست سال جاری از مقصد خراسان رضوی به این شهر سفرکرده‌اند ادامه داد: حضور این افراد به اقتصاد شهر مشهد کمک شایانی نمی‌کند.

دو سوم مراکز اقامتی تعطیل هستند

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی بابیان اینکه متأسفانه در حال حاضر حدود دو سوم تأسیسات گردشگری استان تعطیل هستند به ما می‌گوید: باقی مراکز اقامتی فعال نیز درصد اشغال کمتر از شش و در پاره‌ای اوقات کمتر از سه درصد دارند.

یوسف بید خوری با اشاره به وضعیت کرونا و کاهش سفرها بیان می‌کند: ضریب اشغال تخت کمتر از شش درصد هیچ توجیه اقتصادی برای بازنگاه داشتن مراکز اقامتی در این استان ندارد و حتی هزینه‌های جاری آن‌ها را نیز تأمین نمی‌کند.

وی بابیان این‌که در بیش از ۲۷۲۷ تأسیسات گردشگری استان، بالغ‌بر ۱۰ هزار نفر به‌صورت مستقیم اشتغال داشتند اظهار می‌کند: با توجه به این حجم اشتغال ضرورت دارد برای برون‌رفت از این وضعیت چاره‌اندیشی شود.

وی بابیان اینکه افراد بسیاری به‌صورت زنجیروار در این صنعت در راستای ارائه خدمات به گردشگران به یکدیگر متصل هستند بیان می کند: رکود ناشی از کرونا و کاهش گردشگر فعالیت دفاتر خدمات مسافرتی را نیز تحت تاثیر قرار داده و متاسفانه موجب تعطیلی دوسوم این دفاتر در استان شده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی بابیان اینکه از ۲۴۱ هتل دارای پروانه بهره‌برداری در استان کمتر از ۷۰ هتل در حال حاضر فعالیت دارند افزود: همچنین از ۳۰۸ هتل‌آپارتمان دارای پروانه بهره‌برداری در استان نیز تعداد ۶۵ واحد فعالیت می‌کنند که متوسط اشغال آن‌ها تاکنون از ۱۰ درصد تجاوز نکرده است

وی عنوان می کند: هم‌چنین تعداد  ۳۸۱ مهمان‌پذیر در استان داریم که از این تعداد نیز تنها  ۸۲ واحد فعال است.

بیدخوری در خصوص آمار خانه مسافرها نیز بیان می کند: از تعداد ۶۰۸ خانه مسافر دارای مجوز از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان قریب به‌اتفاق آن‌ها فعالیتی نداشته و تنها تعداد ۱۶۲ خانه مسافر با ضریب اشغال کمتر از ۱۰ درصد فعالیت دارند.

وی بابیان اینکه در حوزه دفاتر خدماتی مسافری نیز با کاهش شدید فعالیت روبرو شدیم می افزاید:  از ۴۱۱ دفتر و شرکت خدمات مسافرتی استان تعداد ۲۰۶ دفتر و شرکت به‌صورت محدود فعالیت می‌کنند.

کد خبر 249302

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =