سایت سفر نویس، در مطلبی به قلم شهرام شهریار، با عنوان « قبرستان، مهد کودک شد! قبرستان جنگ ظفار»، از تغییر نام چند باره و تغییر کاربری و پوشاندن سنگ قبرهای این قبرستان تاریخی خبر داده است.
در این گزارش آمده است: «باتوجه به اینکه اغلب نیروهای نظامی به ظفار از لشکر ۷۷ خراسان و تیپ ۲ قوچان بودند، اجساد کشته شدگان این جنگ به مشهد برگردانده و ۳۲ نفر از آنها در زیرزمین باغ دوم آرامگاه خواجه ربیع دفن شدند. سربازانی که غالبا اهل خراسان و مشهد هم نبودند.
این تدفین به گفته افراد محلی، شبانه و مخفیانه توسط نیروهای ارتش وقت انجام شده بود و اجساد هیچگاه به خانواده کشته شدگان تحویل داده نشد.
تدفین در مکانی که در آن زمان، زمین کشاورزی بود و در محدوده آرامگاه و قبرستان خواجهربیع نبود، انجام شد. بعدها با گسترش آرامستان خواجه ربیع و قیمتِ گران قبرها، عمارتهایی پیرامون آرامستان ساخته و آرامگاه سربازان جنگ ظفار در زیرزمین باغ دوم قرار گرفت. این زیرزمین تا سالها بسته بود و تابلو و نشانی در این آرامستان نصب نشده بود اما چندسال پیش تابلویی با عنوان؛ «آرامگاه شهدای جنگ ظفار» بر بالای در نصب شد. پس از مدتی تابلو تغییر کرد و شد؛ «کشته شدگان جنگ ظفار» و دوباره تغییر کرد و نامش شد؛ «آرامگاه شهدای عمان»! و دوباره و دوباره … تا در نهایت امر …
تولیت آرامگاه خواجه ربیع که زیر نظر آستان قدس رضوی بود؛ تصمیم گرفت اینجا را پارکینگ مدیران کند، باز هم نظرشان تغییر کرد و قرار شد، واحد اداری و کارتزنی کارکنان آرامگاه خواجه ربیع شود اما در نهایت امر؛ تبدیل شد به مهد کودک! مهد کودکی در آرامستان با نام مهدالرضا! متولی کودکستان میگوید؛ "اینجا مهدالرضاست. کودکستانی که محوریت آموزشهایش مسائل دینی و تربیتی است."
روی قبرها را فرش کردند و عکس سربازان وطن را حذف فیزیکی، در اطراف هم چند بنر بزرگ با پیامهایی مذهبی جای عکس سربازان نصبشد که مخاطبانی بزرگسال میطلبید و مناسب گروه سنی زیر ۷ سال نیست. اما حجتالاسلام نبئی، متولی آرامستان خواجهربیع چه میگوید: "تا به حال درباره ساماندهی این قبور (جنگ ظفار) اقدامی نداشتهایم. الان در حال تعویض تمثال شهدای انقلاب و جنگ تحمیلی دفن شده در خواجهربیع هستیم و درباره سربازان جنگ ظفار کاری نکردهایم. فضای دفن کشتهشدگان ظفار را به مهدالرضا (ع) که مهدکودکی قرآنی است تغییر دادهایم. به نظر میرسد اینگونه استفاده بهتری شده باشد. مهدالرضا (ع) برای کودکان منطقه-اعم از پسر و دختر است. برای این عزیزان برنامههای آموزش قرآنی و تربیتی برگزار میکنیم و میزان استقبال هم عالی بوده است."»
اما آرامگاه خواجه ربیع در مشهد در چه موقعیتی است؟ «قدیمیترین آرامگاه متعلق به اسلام در شهر مشهد، آرامگاهی متعلق به سده ۶۱ قمری، آرامگاه خواجه ربیع مدفن یکی از سرداران امام اول شیعیان، آرامگاه خواجه ربیع که در دوران صفوی و به دست شاه عباس بنا شد و قبرستان پیرامون آن مدفنی شد برای کشته شدگان جنگ ظفار و…
این آرامگاه در استان خراسان، شهر مشهد، انتهای خیابان خواجه ربیع (روستای حسین آباد قدیم) قرار دارد که در ۱۵ دی ۱۳۱۰ به شماره ۱۴۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
این آرامگاه را به نامهای دیگر «آرامستان خواجه ربیع»، «قبرستان خواجه ربیع»، «گورستان خواجه ربیع»، «گورستان حسین آباد»، «بقعه خواجه ربیع» یا «مقبره خواجه ربیع» نیز میشناسند.»
بریدهای از روزنامه آیندگان در سال ۱۳۵۴ درباره جنگ ظفار
نظر شما