چمدان: سهراب سپهری شاعر و نقاش معاصر کشورمان در ۱۵ مهرماه ۱۳۰۷ در کاشان به دنیا آمد. پدربزرگش میرزا نصرالله خان سپهری نخستین رئیس تلگراف‌خانه کاشان بود. پدرش اسدالله و مادرش ماه جبین نام داشتند که هر دو اهل هنر و شعر بودند.

سهراب سپهری در سال ۱۳۵۸ به بیماری سرطان خون مبتلا شد و به همین سبب در همان سال برای درمان به انگلستان رفت، اما بیماری بسیار پیشرفت کرده بود و وی ناکام از درمان به تهران بازگشت. او سرانجام در غروب اول اردیبهشت سال ۱۳۵۹ در بیمارستان پارس تهران به علت ابتلا به بیماری سرطان خون درگذشت.

پیکر سهراب سپهری در صحن امامزاده سلطان‌ علی بن محمد باقر روستای مشهد اردهال در اطراف کاشان به خاک سپرده شده است. در ابتدا یک کاشی فیروزه‌ای در محل دفن سهراب سپهری نصب‌ شد و سپس با حضور خانواده وی سنگ سفید رنگی جایگزین آن شد که روی آن قسمتی از شعر «واحه‌ای در لحظه» از کتاب حجم سبز با خطاطی رضا مافی حکاکی شده‌ بود.

این سنگ مهر ۱۳۸۴ با بی‌دقتی کارگران و به علت سقوط مصالح ساختمانی روی آن شکست و با سنگ سفید رنگ دیگری که سعی شده‌ بود با سنگ قبلی شباهت داشته‌ باشد تعویض شد. در ۲۹ اسفند ۱۳۸۷ نیز سنگ بزرگتر سیاه‌ رنگی بر روی سنگ سفید نصب شد.

امضای وی روی نقاشی‌هایش به خط نستعلیق بوده که به نظر مرتضی ممیز، جلوه‌ای از روحیه فروتنانه و ایرانی‌اش دارد. از آثار او می‌توان به «طبیعت بیجان»، «شقایق‌ها، جویبار و تنه درخت»، «علف‌ها و تنه درخت»، «ترکیب بندی با نوارهای رنگی»، «ترکیب بندی با مربع‌ها» و «منظره کویری» اشاره کرد.

سپهری رکورددار قیمت نقاشی مدرن ایرانی است. در سال ۱۳۹۳ دو تابلو وی (تابلو تنه درختان و دیگری یک تابلوی انتزاعی) به قیمتِ یک میلیارد و هشتصد میلیون به فروش رسید. در سال ۱۳۹۵ نیز دو تابلوی دیگر از مجموعه تنه‌های درخت وی در حراج تهران به بالاترین قیمت پیشنهادی (اثر اول ۳ میلیارد و اثر دوم یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان) به فروش رسید. رکورد فروش نقاشی در ایران نیز به یکی از چشم‌اندازهای این نقاش تعلق دارد که در سال ۹۷ به قیمت پنج میلیارد و صد میلیون تومان در حراج تهران به فروش رسید.

اتاق سهراب سپهری با وسایل شخصی این هنرمند در موزه صنعتی شهر کرمان بازسازی شده و اتاق آبی سهراب را در کرمان شکل داده است.

بخش عمده‌ای از مجموعه آثار سهراب سپهری که در این موزه وجود دارد توسط همایون صنعتی زاده نوه مرحوم صنعتی زاده بزرگ و بخش دیگر آن را از خانواده مرحوم سهراب سپهری خریداری کردند یا به این مجموعه اهدا شده است. پروانه سپهری خواهر سهراب نیز آثاری از وی را به موزه کرمان اهدا کرده است.

اگر به این موزه بی‌نظیر بروید می‌توانید میهمان خانه سهراب سپهری در کرمان شوید و کارهای گواش و آب مرکب او را ببینید.. تابلویی که چهار ماهی دارد؛ دو تا قرمز و دو تا سیاه ... تابلویی که دو گلدان دارد و دو درخت؛ یک گلدان خالی - یکی سبز  و یک درخت خشک - یکی سبز ...  تابلویی که همه اش سیاه است؛ کوه‌هایش، خانه‌هایش و درخت‌هایش و ...

اتاق سهراب هم در این موزه شما را به سوی خود می‌کشاند؛ اتاق آبی سهراب ... اتاقی تاریک و دنج .. یک تختخواب در آن می‌بینید که نقاشی چهره سهراب بر بالای آن توجه گردشگران را جلب می‌کند. روبروی درب اتاق.  وسایل شخصی سهراب و لوح‌های تقدیر و نشان‌های بین المللی قرار گرفته‌اند.

یک تابلو هم روی دیوارش هست که رویش نوشته شده است: من کاشی‌ام. اما در قم متولد شده‌ام. شناسنامه‌ام درست نیست. مادرم می‌داند که من چهاردهم مهر به دنیا آمده‌ام. درست ساعت دوازده. مادرم صدای اذان را شنیده. من کودکی رنگینی داشته‌ام. کودک که بودم پدرم بیمار شد و تا پایان زندگی بیمار ماند. پدرم تلگرافچی بود. در طراحی دست داشت. خوش خط بود. تار می‌نواخت. او مرا به نقاشی عادت داد... وقتی در کلاس اول دبستان بودم یادم هست یک روز داشتم نقاشی می‌کردم معلم ترکه انار را برداشت و مرا زد و گفت: همه درس‌هایت خوب است، تنها عیب تو این است که نقاشی می‌کنی ...

موزه صنعتی کرمان شامل گنجینه‌ای غنی و دیدنی از هنرهای معاصر و شامل آثار ارزشمندی از هنرمندان ایرانی و خارجی است که در شهر کرمان، خیابان شریعتی و حد فاصل میدان باغ ملی و چهار راه طهماسب آباد واقع است.

این موزه به آثاری اصیل از اساتید بلندآوازه جهان مزین است؛ آثاری از آگوست رودن، هنری مور، امیل نولده، بن نیکلسن، واسیلی کاندینسکی، آلبر مارکه، بلاکادار، جاکوب اپشتاین، بوناتی، تام فیلیپس و همچنین آثار بسیاری از هنرمندان معاصرایران از جمله محمد غفاری (کمال‌الملک)، علی‌محمد حیدریان،علی‌اکبر یاسمی، رسام ارژنگی، پرویز تناولی، ژازه تباتبایی، سهراب سپهری و جمعی دیگر از هنرمندان معاصر ایران.

آثار موجود موزه با سبک‌ها و شیوه‌های گوناگونی آفریده شده‌ است. آثار خطاطان، خاکبازان، مینی مالیست‌ها و مینیاتوریست‌ها، کانسپچول‌ها، پاپ آرت‌ها و آبستراکت‌ها را می‌توان در مجموعه آثار موزه مشاهده کرد. نقاشی‌های آبرنگ و رنگ روغن، سیاه قلم و همچنین تابلوهای موزائیک سنگ، مجسمه‌های گچی، مرمری، برنزی، و چوبی هنرمندان ایرانی و خارجی نیز در این موزه به نمایش درآمده است.

در این موزه ۱۲۰۰ اثر هنری نگهداری می‌شود. حدود نیمی از آثار متعلق به علی‌اکبر صنعتی بوده و مابقی به سایر هنرمندان معاصر ایرانی و خارجی تعلق دارد. سایر آثار موجود در موزه متعلق به بیش از ۸۳ هنرمند معاصر ایرانی و ۱۶ هنرمند خارجی است که به جرات می‌توان گفت بعد از موزه هنرهای معاصر تهران آثار موجود در این موزه در ایران منحصربفرد است و دارای غنی‌ترین گنجینه از هنر معاصر ایران و جهان در ایران است.

بنای این موزه نیز تاریخی و متعلق به دوره پهلوی است.

تصاویری از اتاق سهراب سپهری در موزه صنعتی شهر کرمان را در زیر ببینید:





















عکس‌ها: ایرنا
کد خبر 241374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =