چمدان: شیر و سرو به اعتقاد بسیاری از پژوهشگران و هنرمندان همانند پرویز تناولی دو نماد جاودانه در فرهنگ ایران هستند. شیر نماد بسیار کهنی در فرهنگ ایران است که قدمت آن را به دوره میترائیسم نسبت می‌دهند.

شیر که اغلب نماد دلاوری در فرهنگ ما بوده در انواع آثار ادبی و هنری مانند ادبیات، هنرهای تجسمی، معماری و ... از گذشته تاکنون به جز در دوره‌های کوتاهی تجلی پیدا کرده‌ است.

شیر سنگی بختیاری در میان آثار مختلف نشان دهنده نماد شیر، بدون شک یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی این سرزمین هستند، شیرهایی که خاستگاه اصلی آن‌ها محل زندگی بختیاری‌ها یعنی بیشتر در استان‌های کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری و خورستان است.

شیرهای سنگی بختیاری را در گورستان‌ها می‌توان دید؛ بر روی آرامگاه مردان و زنان بختیاری که نشانه‌ای از دلاوری کسانی است که در آن خاک خفته‌اند. این دلاوری تنها به معنای جنگ‌آوری این افراد نیست و تنها بر مزار سرداران پر افتخار بختیاری قرار نگرفته بلکه بر مزار افراد برجسته و مهم قوم بختیاری هم قرار دارد و نشانی از افتخار برای آن‌هاست.

[caption id="attachment_239330" align="aligncenter" width="660"]شیر سنگی شیر سنگی بختیاری[/caption]

به این شیرهای سنگی در زبان محلی بَرد شیر می‌گویند و شکلی شبیه شیر ایرانی دارند که روی آنها نقوشی از سلاح‌، اغلب شمشیر، حجاری شده‌ است.

قدیمی‌ترین‌شیرهای سنگی به جای مانده در ایران تا کنون شیرهایی شناخته شده از دوره صفوی هستند. این دوره یکی از دوره‌های رونق گرفتن نماد شیر در میان ادوار تاریخی پس از اسلام است.

شیر سنگی تهران برای شهدای آتش‌نشان

بختیاری‌ها در سال 96 پس از وقوع حادثه تلخ پلاسکو به نشانه شجاعت شهدای آتش‌نشان یک شیر سنگی به آتش‌نشانی تهران اهدا کردند که این شیر سنگی در میدان حسن‌آباد در جلوی ایستگاه آتش‌نشانی در پایین مجسمه آتش‌نشانان نصب شده‌ است.

[caption id="attachment_239332" align="aligncenter" width="1024"] شیر سنگی یاد بود شهدای آتشنشان در میدان حسن‌آباد[/caption]

 
کد خبر 239329

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =