نگرانی مسافران از میمون‌های وحشی در شمال ایران | «رزوس‌ها» چطور از سیاهکل سر درآوردند؟

اداره محیط‌ زیست ‏سیاهکل به دنبال دریافت چند گزارش برای زنده‌گیری این حیوانات وارد عمل شد و آن طور که ‏لطیف جواهر دشتی رئیس محیط‌ زیست سیاهکل می‌گوید طی ٤٨ ساعت این میمون‌های مهاجم زنده‌گیری شدند. هرچند برخی گزارشات محلی از ادامه حضور تعدادی از این حیوانات ‏در منطقه خبر می‌دهد، اما بررسی‌های انجام شده از سوی محیط‌بانان و فعالان حیات وحش در ‏این منطقه، وجود این نوع میمون‌های غیربومی به نام «رزوس» را محتمل نمی‌دانند.

چمدان -  ‏روزهای پایانی هفته گذشته بود که این میمون‌ها برای نخستین بار دیده شدند. گزارش‌های اولیه از ‏حضور این میمون‌ها در حاشیه جاده دیلمان به سیاهکل حکایت داشت. حالت تهاجمی و حمله به ‏مردم محلی باعث شد موضوع خیلی زود به مسئولان محیط‌زیست اطلاع داده شود. از همان ابتدا ‏مشخص بود که میمون‌ها گونه‌ای تهاجمی و غیربومی هستند، چرا که منطقه سیاهکل زیستگاه ‏میمون نیست. ثبت تصاویر گرفته شده از این حیوانات هم غیربومی بودن آن‌ها را ثابت کرد. به گفته ‏فعالان حیات وحش میمون رزوس از پاکستان به سمت شرق و جنوب شرقی آسیا تا چین ‏است و از وحشی‌ترین و پرخاشگرترین میمون‌های دنیا قلمداد می‌شوند.

ماهان مهرو یکی از فعالان ‏محیط زیست استان گیلان که برای زنده‌گیری این حیوانات به منطقه دیلمان رفته بود می‌گوید: «گونه نر این میمون دندان نیش بسیار قوی دارد و از دندان‌هایش برای دفاع و ‏حمله استفاده می‌کند و همین موضع باعث انتقال بیماری می‌شود.»

به گفته این فعال حیات وحش، ‏این گونه بیماری‌های مشترکی، چون سل، ابولا و ماربورک بسیاری با انسان داشته و پس از حمله به ‏انسان مشکلات اساسی برای او ایجاد می‌کند، حتی به راحتی باعث مرگ می‌شود.

اما این‌که این میمون‌های خطرناک چطور از پاکستان به دیلمان رسیده‌اند، پرسشی است که لطیف ‏جواهر دشتی، رئیس اداره محیط‌ زیست سیاهکل این‌گونه به آن پاسخ می‌دهد: «بی‌شک این میمون‌ها از سوی انسان در این منطقه رهاسازی شده است. این گونه‌های غیربومی و مهاجم علاوه بر ‏خطراتی که برای انسان دارند، به حیات وحش منطقه نیز آسیب می‌رسانند.»

او در توضیح بیشتر می‌گوید: «این حیوان در ابتدا جثه کوچک و جذابی دارد و به همین دلیل بازار خرید و ‏فروش غیرقانونی آن در چندسال اخیر رونق گرفته و به‌عنوان حیوان خانگی در منازل نگهداری ‏می‌شود. اما بعد از مدتی رزوس‌ها بزرگ و غیرقابل کنترل می‌شوند و همین مسأله باعث ‏رهاسازی این میمون‌ها از سوی صاحبان آن‌ها می‌شود. این چند قلاده میمون هم همین شرایط ‏را دارند. البته هم ورود و هم رهاسازی این حیوانات در حیات وحش کار غیرقانونی و جرم است و ‏موضوع از سوی همکاران ما در دست بررسی است.»

به گفته جواهر دشتی هر دو قلاده دیده شده ‏در منطقه سیاهکل و دیلمان زنده‌گیری و به اداره کل محیط‌زیست گیلان منتقل شده‌اند. اما ‏نیروهای محیط بانی همچنان در منطقه مشغول گشتزنی هستند تا در صورت مشاهده این میمون‏ها به سرعت وارد عمل شوند. ‏
 

میمون های وحشی در گیلان - میمون های وحشی در سیاهگل - میمون های وحشی در سیاهکل - رزوس ها در گیلان

تصویر یک قلاده میمون رزوس که سال 94 در جنگل‌های اطراف روستای کلاج خسه مازندران مشاهده شد و پس از تزریق داروی بیهوشی زنده‌گیری شد.

منبع: شهروند

کد خبر 237110

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =