اولین موزه مختص یک زن هنرمند در ایران | افتتاح تالار منیر فرمانفرمائیان در باغ نگارستان

چمدان :  مجله هنری Smithsonian نوشت: یک موزه به افتخار منیر شاهرودی فرمانفرمایان در ایران بازگشایی شده است. این موزه در باغ گلستان در تهران قرار دارد و اولین موزه در ایران به حساب می‌آید که مختص به یک هنرمند زن است. این موزه که توسط دانشگاه تهران اداره می‌شود شامل 50 کار از این هنرمند است.

فرمانفرماییان اگرچه ارتباط پیچیده‌ای با سیاست سرزمین بومی خود دارد، اما عشق عمیقی به فرهنگ این کشور دارد. او در مصاحبه با کرنول می‌گوید: موزه را به عنوان میراث نهایی خود می‌بینم. من می‌توانم این کشور را با یک نمایش از کارهای خودم ترک کنم. او اضافه می‌کند: عشق من به فرهنگم در هر چیزی است که من می‌آفرینم.

فرمانفرمایان ممکن است یک نام آشنا در امریکا نباشد، اما او یک سوپراستار هنر در آسیای میانه است. فرمانفرمایان که در قزوین متولد شده است، در اولین کالج هنری تهران درس خوانده و در سال ۱۹۴۵به نیویورک رفت و در رشته طراحی در سال ۱۹۴۷فارغ التحصیل شد. از آن زمان او را به عنوان تصویرگر تجاری می‌دانستند.

در سال ۱۹۵۷ او به ایران بازگشت و به مطالعه فرم‌های مختلف هنر پرداخت. کمتر از یک دهه بعد، طی ملاقات با حرم شاه چراغ در شیراز در ۱۹۶۶، فرمان فرمایان مجذوب آن هنر و زیبایی شد. در زمان مصاحبه با موریس از مجله گاردین، او این تجربه را به راه رفتن الماس در مر کز خورشید تشبیه کرد.

این ملاقات، نگاه هنری او را تغییر داد. از آن زمان به بعد، شروع به ایجاد موزاییک‌های خلاقی کرد و در دوره‌های برگزار شده افراد متخصص حرفه‌ای و محلی را استخدام می‌کرد. پس از انقلاب، او به امریکا رفت. در آنجا بیست و پنج سال زندگی کرد. به علت فقدان دسترسی به مواد سنتی و کارکنان حرفه ای، او در امریکا به جای موزاییک بر روی کاغذ کار کرد.

در سال ۲۰۱۵، اولین نگاه به گذشته را در موزه guggenheim دریافت کرد. ابتدای آن سال یک نمایشگاه در موزه کراسلر برگزار کرد. این برای منیر یک افتخار است که در کشور خود با تاسیس این نهاد جدید، شناخته شده است. وی در ادامه گفته است: این کار در ایران بی‌سابقه است.

او تنها زن فوق العاده در ایران نیست. زنان دیگری هم در ایران می‌توان نام برد که خوش درخشیدند مانند مریم میرزاخانی. او نخستین زنی بود که جایزه فیلد را در رشته ریاضی برنده شد.

این متن نوشته janson Deley در مجله هنری Smithsonian است که در پانزده دسامبر ۲۰۱۷به چاپ رسیده است.
کد خبر 23568

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =