چمدان: ماده شیر ایرانی که برای جفت‌گیری با «کامران» شیر نر ایرانی که چندی پیش از بریستول به تهران فرستاده شده بود، راهی ایران شده است «کالینی» نام دارد و چهار ساله است. مسئولان امیدوارند او و کامران برای جلوگیری از انقراض نسل شیر ایرانی جفت‌گیری کنند.

انتقال این شیر با درخواست مقامات باغ‌ وحش تهران و دوبلین و هماهنگی با سفارت ایران در ایرلند صورت گرفته است.

نسل شیر ایرانی سال‌هاست انقراض یافته و اکنون تلاش‌ها برای احیای آن در برخی از نقاط ایران آغاز شده است.

ماه گذشته هم «لوسی مک کورمیک» از باغ وحش بریستول به بی‌بی‌سی گفت: کامران روز دوشنبه ۲۹ آوریل باغ وحش بریستول را به مقصد باغ وحشی در ایران ترک کرد. او بوسیله یک شرکت متخصص حمل و نقل آلمانی ابتدا به فرانکفورت منتقل شد و از آنجا با یک پرواز مستقیم به تهران رفت.

[caption id="attachment_227402" align="aligncenter" width="660"]کامران - شیر نر ایرانی تصویری از کامران که باغ وحش بریستول قرار داده است | بی بی سی[/caption]

تصویر کامران شیر نر ایرانی در اولین روزی که در پارک ارم تهران به نمایش گذاشته شد را در ویدئوی زیر ببینید:

بر اساس گزارش بی‌بی‌سی، «کامران» و برادر دوقلویش «کیتان» در نهم نوامبر سال ۲۰۱۲ در باغ وحش بریستول متولد شدند. این دو توله شیر یک صفحه ویژه در وبسایت باغ وحش بریستول دارند. نام مادر آنها «شیوا» بود. دوازده روز پس از تولد این دو توله شیر آسیایی، مسئولان باغ وحش مجبور شدند پدر آنها را که یک شیر نر ۱۸ ساله به نام کمال بود به علت بیماری بکشند. پس از مرگ پدر، در یک اتفاق نادر مسئولان نگهداری باغ وحش و دامپزشکان مجبور به دخالت در کارهای مادر بچه شیرها شدند و حتی مجبور شدند به آنها با بطری شیر دهند.

به نوشته سایت باغ وحش بریستول،‌ کامران و کیتان در هفته پنج کیلوگرم گوشت می‌خورند و این مقدار در وعده‌های زمانی متفاوت به آنها داده می‌شود تا شبیه به زندگی طبیعی آنها باشد.

در این سایت آمده است: کامران و کیتان عاشق غلت زدن در علف‌های خوشبو هستند،‌ چه ساقه‌های گل اسطوخودوس باشد و چه عطرهای زنانه ...

ایرنا نیز نوشته است: «کالینی» این شیر ماده در سال ۲۰۱۵ متولد شد و چهار سال دارد. از نژاد مشابه او در جهان تنها ۴۰۰ قلاده باقی‌مانده که باغ‌وحش تهران و دوبلین پایتخت ایرلند شمالی برای افزایش نسل و طول عمر این حیوان اقدام‌هایی انجام داده‌اند تا از انقراض زودهنگام آن‌ها جلوگیری کنند.

«کامران» شیر نر ایرانی ماه گذشته در «پوشش طرح احیای نسل شیر ایرانی» از باغ‌وحش بریستول انگلیس به تهران منتقل شد. این شیر روز پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت (دوم ماه می) در باغ‌وحش ارم در غرب تهران به نمایش گذاشته و با استقبال مردم مواجه شد. گفته می‌شود این اولین بار است که پس از ۷۸ سال، این‌گونه شیر وارد ایران شده و هدف از این اقدام، تکثیر دوباره آن در برخی از مناطق ایران است.

از شیر زیرگونه‌هایی متنوعی در جهان هست که همه‌ آن‌ها، جزو یک زیرگونه در افریقا زندگی می‌کنند. آن یک زیرگونه هم شیر ایرانی است در آسیا که دانشمندان آن را به نام ایران «Panthera leo persica» نامیده‌اند.

دگرسانی شیر ایرانی با شیر آفریقایی در این است که شیر ایرانی اندکی کوچک‌تر از شیر آفریقایی و نیز آرام‌تر است. شیر نر ایرانی یالی کم‌پشت‌تر دارد، آن‌سان که گوش‌هایش دیده می‌شود. افزون بر این، چین زیر شکم به‌ویژه در ماده‌ یکی از نشانه‌هایی است که شیر ایرانی را از گونه‌ی آفریقایی‌اش جدا می‌کند.

شیر ایرانی در خاستگاه خود یغنی ایران از بین رفته اما خوشبختانه این شیر در مناطق دیگر زندگی می‌کند و آن جنگلی به نام «گیر» در هند است هر چند شمار شیرهای ایرانی در آنجا نیز کمتر از ۷۰۰ قلاده است. با از میان رفتن شیر ایرانی در زیستگاه خود، هندیان او را «شیر هندی» و اروپاییان «شیر آسیایی» نامیده‌اند ولی همچنان نام علمی این زیرگونه «شیر ایرانی» مانده است.

کوشش‌هایی فراوانی پیش از انقلاب اسلامی انجام شد تا شیر ایرانی به ایران بازگردد ولی انجام این کار با سنگ‌اندازی هندیان همراه شد. پس از انقلاب نیز تلاش‌ها نتیجه نداد.

کوشندگان که دیدند بازگرداندن شیر ایرانی به زیست بومش عملی نیست، این بار کوشیدند که او را دست‌کم به باغ‌وحشی در ایران بیاورند و در این راستا بود که باغ‌وحش ارم به انجمن باغ‌وحش‌های اروپا درخواست داد و هم‌زمان نیز جایگاهی درخور برای شیر آماده کرد. اروپاییان نیز چندین بار به ایران آمدند، جایگاه را بررسی کردند و دیدگاه‌های خود را با دست‌اندرکاران باغ وحش ارم در میان گذاشتند تا اینکه جایگاه چنان‌که باید و شاید آماده شد. این نامه‌نگاری و گفت‌وگوها و ساخت جایگاه و کارهایی از این دست ۶ سال طول کشید تا به بار نشست و اکنون شیر ایرانی پس از ۷۸ سال به میهن خویش بازگشته است.
کد خبر 227399

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =