توقف طرح گردشگری «تنگ تکاب» در منطقه حفاظت شده خائیز با دستور دادستان | جلوی ویلاسازی هم گرفته شد

چمدان: محمد داس‌مه با بیان این خبر افزود: مجری طرح گردشگری در منطقه حفاظت شده خائیز جاده‌سازی و فنس‌کشی انجام داده و ماشین آلات را در منطقه مستقر کرده است این در حالیست که مناطق حفاظت شده فاقد زون (کاربری) گردشگری هستند و ساخت و ساز در آنها غیرقانونی است.

وی افزود: ضابطان قضایی اکنون در محل هستند تا منطقه را پاکسازی و دستور دادستان را اجرایی کنند.

داس‌مه اضافه کرد: نامه دادستان بهبهان، در پی نامه دادستان کل کشور به دادستان خوزستان برای رسیدگی به پرونده ویلاسازی در منطقه حفاظت شده خائیز است.

[related-post id="194531"]

وی با اشاره به همکاری برخی مقامات سازمان محیط زیست برای ویلاسازی در منطقه حفاظت شده خائیز تاکید کرد: شورای هماهنگی تشکل‌های محیط زیستی شکایت خود را از این مسئولان تا حصول نتیجه ادامه خواهد داد.

ایرنا نوشته است: این سومین رای محیط زیستی دادستان بهبهان در روزهای اخیر بوده است. روح الله زندی دادستان عمومی و انقلاب شهرستان بهبهان اول اردیبهشت ماه دستور قلع و قمع ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم و بستر رودخانه مارون را صادر کرده است. همچنین در هفته گذشته حدود 13 دکه که به صورت غیرمجاز در منطقه حفاظت شده خائیز و در مسیر سیلاب های فصلی ساخته شده بود، به دستور دادستان این شهرستان تخریب شدند.

دادستان بهبهان

به گزارش چمدان، برخی رسانه‌ها آذر ماه سال گذشته از اعتراض فعالان محیط زیست استان‌های کهگیلویه وبویراحمد و خوزستان نسبت به ساخت طرح گردشگری در تنگ تکاب در منطقه حفاظت شده خائیز خبر داده بودند. حتی بی بی سی نیز گزارشی انحرافی از از اعتراض‌ها به این طرح منتشر کرد.

عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: مجوز سرمایه‌گذاری در منطقه خائیز و تنگ تکاب کاملا قانونی بوده و تمامی سلسله مراتب قانونی و اداری در آن رعایت شده است. بخشی ازجوسازی‌های مطرح شده در برخی رسانه‌ها درباره تنگ تکاب برای متهم کردن دولت به بی‌قانونی است و بنگاه‌های خبری بیگانه نیز مترصد سوء استفاده رسانه‌ای هستند.

وی ادامه داد: بخشی از جوسازی‌ها را نیز گروه‌هایی انجام می‌دهند که به دلیل شفاف‌سازی در محیط زیست رانت‌هایشان حذف شده و منافع خود را از دست داده‌اند.

معاون رئیس جمهوری گفت: در این موضوع مسئولان نیز مقصر بودند چرا که اطلاعات کامل طرح را به اطلاع مردم و رسانه‌ها نرساندند و در نتیجه شبکه‌های داخلی و خارجی به علت اطلاعات ناقصی که درباره تنگ تکاب داشتند واکنش‌هایی نشان دادند.

وی با اشاره به مصوبه سال ۸۷ هیات وزیران که در آن اعلام شده بود در تنگ تکاب مستنثیاتی ۳۲ هکتاری وجود دارد که طبق قانون صنایع رده یک از جمله توریسم را می‌توان در قالب زیستگاه‌ها در آن پیاده کرد. این مستنثیات متعلق به همه مردم است و در این چارچوب در آن مجوز سرمایه‌گذاری اکوتوریسم و توریسم زیست محیطی داده شده و سرمایه‌گذار هم در آن مشغول فعالیت است.

روستای تنگ تکاب کجاست؟

روستای تنگ تکاب از توابع بخش مرکزی شهرستان بهبهان از جنوب شرقی به کوه تنگ تنکاب و از شمال به روستای گیوه چرمی محدود می‌شود. رودخانه مارون از یک کیلومتری غرب روستا عـبور می‌کند. با توجه به آثار باقی‌مانده از ادوار گذشته و وجود قلعۀ ارجان و کتیبه‌های کشف شده، روستای تنگ تکاب از قدمتی ۱۰۰۰ ساله برخوردار است.

حاشیه‌های رودخانه مارون، چشمه‌های جاری در جای جای روستا، دامنۀ سرسبز کوه‌های مشرف بر تنگ تکاب و چشم‌انداز باغ‌های انگور، لیموترش، انجیر و انار از جمله جاذبه‌های طبیعی این روستا هستند.

پوشش انواع گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، کاسنی و گل بنفشه و منطقۀ حیات وحش با انواع گونه‌های جانوری از قبیل گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، گراز و کبک و نیز دریاچه زیبای سد مارون مجموعه‌ای ارزشمند از جاذبه‌های طبیعی پیرامون روستای تنگ تکاب به شمار می‌آیند.

[caption id="attachment_194534" align="aligncenter" width="840"]تنگ تکاب - کتیبه تنگ تکاب تنگ تکاب و بقایای ویرانه‌های ارجان (ارگان قدیم) در اطراف روستا و حاشیۀ رودخانة مارون قرار دارند[/caption]

تنگ تکاب و بقایای ویرانه‌های ارجان (ارگان قدیم) در اطراف روستا و حاشیۀ رودخانة مارون قرار دارند. در ورودی تنگ تكاب كه معبر كوهستانی جادة قدیمی بین‌النهرین - استخر و جاده دوره اسلامی خوزستان - فارس بوده به فاصلة كمی از مدخل تنگ، دو كتیبه به خّط نستعلیق ساده برروی سنگ نقر شده است. کتیبه اول به شکل مستطیل است ولی طول سطور آخر آن کوتاه شده است. ارتفاع این کتیبه 2 متر و عرض آن 110 سانتیمتر است. کتیبه دوم نیز به صورت مثلث متساوی‌الساقین است.

قلعه ارجان بر بالای كوهی سـنگلاخی در مرتفع‌ترین قسمت کوه و متکی به یک تخته سنگ بزرگ ساخته شده است. برج‌های قلعه به شکل مكعب بنا شده‌اند و در ساخت آن‌ها از اسلوب رومی اقـتباس شده است. در پیرامون صحن سه طبقه حجره به صورت یكی بالای دیگری دیده می‌شود. تمام حجره‌ها دارای طاق‌های رومی هستند که از محکم‌ترین طاق‌ها محسوب می‌شوند.

امامزاده بی‌بی زبیده خاتون و امامزاده میر علی حسینی با قدمتی بیش از نیم قرن از اماکن زیارتگاهی روستای تنگ تکاب شمرده می‌شوند و در میان مردم از احترام خاصی برخوردارند.

مردم روستا در مراسم عروسی و عزا موسیقی‌های خاص خود را می‌نوازند. اجرای موسیقی در اعیاد ملّی و آیینی جلوه‌ای چشمگیر دارد. حصیربافی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی و خراطی از جمله صنایع دستی روستای تنگ تکاب است.

[caption id="attachment_194535" align="aligncenter" width="840"]تنگ تکاب - کتیبه تنگ تکاب روستای تنگ تکاب با توجه به آثار باقی‌مانده از ادوار گذشته و وجود قلعۀ ارجان و كتیبه‌های كشف شده از قدمتی 1000 ساله برخوردار است[/caption]

انواع آش، آب بادامی، حره، نان محلی با كباب، دلمه و آبگوشت از معروف‌ترین غذاهای محلی روستای تنگ تکاب محسوب می‌شوند.  محصولاتی از قبیل عسل، بادام، ناردانه، بنك و انواع گیاهان دارویی، سوغات معمول این روستا را تشکیل می‌دهند.

طرح گردشگری منطقه «تنگ تکاب بهبهان» یکی از 30 منطقه نمونه گردشگری در خوزستان است که قرار بود با سرمایه گذاری یک هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی اجرا شود. ساخت اقامتگاه، باغ سنتی، دریاچه موزیکال، ورزش صخره نوردی، پیست دوچرخه سواری، برج دیدبانی و کمپ دانشجویی و دانش آموزی از جمله ویژگی‌هایی است که در طرح اولیه آن دیده شده است.

به گزارش چمدان، منطقه حفاظت شده خائیز با مساحتی بیش از 33 هزار هکتار در سال 1377 به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شد. این منطقه در فاصله 15 کیلومتری بهبهان است و در حوزه جغرافیایی استان‌های خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد قرار دارد.
کد خبر 222343

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =