چمدان: کاخ عشرت آباد که این روزها میان یک پادگان نظامی محاصره شده و ساخت و سازهای غیرمجاز بر منظر تاریخیاش تجاوز میکنند، زمانی یکی از کاخهای خاص شاهان قاجار بوده است. عمارت کلاه فرنگی عشرت آباد زمان ناصرالدین شاه و به دستور او خارج از دیوارهای شهر تهران ساخته شد.
این کاخ جزو کاخهای ییلاقی دوره قاجار محسوب میشده است. این عمارت چهار طبقه معماری خاص خودش را داشته است. عکسی کمتر دیده شده از عمارت عشرت آباد، فضاسازی خاص این کاخ شاهی را نشان میدهد. عمارت عشرتآباد با خانههای کوچک اطراف حودش بسیار معروف است، خانههایی که بخشی از آنها در عکس دیده میشود.
عکاس این عکس و تاریخ دقیق آن مشخص نشده اما این عکس زمانی به عنوان کارت پستال استفاده شده و جالب است در نامهای در آرشیو کشور آذربایجان این کارت پستال وجود دارد.
ناصرالدین شاه قاجار نیز در سفرنامه خود به پاریس اشاره جالبی به عمارت عشرتآباد کرده است. او نوشته است: «به عمارت ایران رفتم. بسیار بسیار خوب ساختهاند. عمارت مصری و تونسی و چینی و ژاپنی نزدیک عمارت ایران است. حقیقتا از همه بهتر بود. استاد حسینعلی معمار، خویش حاج ابوالحسن ساخته است. خودش هم حاضر بود. شبیه به برج عشرت آباد است. یک حوضخانه کاشی کاری که حوض مرمر دارد آب میجهد در زیر دارد بعد پله خورده بالا میرود به اتاق آیینه کاری مقرنس. بسیار بسیار خوب ساختهاند. پنجرهها و درها همه از ایران ساخته، آوردهاند. مردم خیلی به تماشای اینجا میآیند.»
کاخ عشرتآباد یکی از آثار تاریخی مهجور مانده در تهران است که این روزها وضعیت مناسبی ندارد.
[related-post id="218145"]
کد خبر 220100
نظر شما