چمدان: پل کَشکان (به زبان لری کَشکُو) پلی است باستانی که تاریخ ساخت آن به دوره حکومت آل حسنویه بازمیگردد. زمان ساخت این پل به قرن چهارم هجری قمری بر میگردد. ساخت پل کشکان بر اساس کتیبه موجود، در زمان بدر بن حسنویه و به سال ۳۸۹ ه.ق آغاز و ۱۰ سال به طول انجامیده است.
پل کشکان در شهرستان دوره چگنی و بر روی رودخانهای با همین نام یعنی رود کشکان ساخته شدهاست. کاربرد این پل اتصال راه باستانی شهر شاپورخواست به مناطق غرب استان لرستان و سپس کرمانشاه بوده است. در متون تاریخی به این پل اشاره شده و از آن با نام کژکی یاد شده است.
پایههای این پل با سنگهای بزرگ و تراشخورده ساخته شده است. در کنار این پل بقایای سه پل دیگر از دورههای گذشته به جای مانده است که مشخصات پلهای ساسانی را دارند و احتمالاً متعلق به همان دوره هستند. پل کشکان به شماره ۳۵۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاست.
این پل تاریخی که به عنوان مادر پلهای تاریخی ایران شناخته میشود در بارندگی و سیلابهای اخیر تخریب شده است.
[video width="384" height="208" mp4="https://www.chamedanmag.com/oldwp/2019/03/IMG_4753.mp4"][/video]
[related-post id="215806"]
قدرت الله ترابینژاد فرماندار دوره چنگی در این زمینه گفت: پل کشکان با ۳۲۲ متر طول و ۲۰ متر ارتقاع یکی از شاهکارهای معماری ایران است. این بنای عظیم که بیش از هزار سال از ساخت آن میگذرد، در ۵۰ کیلومتری جاده خرم آباد به کوهدشت و در مسیر راه باستانی شاپورخواست بنا شده است.
وی ادامه داد: این اثر تاریخی که بر روی رودخانه کشکان از سرشاخههای مهم رود کرخه ساخته شده ۱۱ پایه دارد که فاصله بین آنها ۱۲ تا ۱۶ متر است.
ترابی نژاد افزود: از ۱۲ دهنه پل کشکان ۹ دهنه آن با وجود گذشت سالهای متمادی هنوز پابرجاست ولی قسمتهایی از پل که بطور مستقیم در معرض سیلابهای بهاری است، اکنون ویران شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان نیز گفت: میزان دقیق تخریب و خسارت وارده به این پل تاریخی پس از بازید مسئولان و کارشناسان مربوطه اعلام می شود.
[related-post id="37363"]

کد خبر 216001
نظر شما