چمدان: مطابق بخشنامه دولتی سال ۱۳۸۱ نام رسمی دریای شمال ایران در مکاتبات فارسی دریای خزر و در مکاتبات انگلیسی دریای کاسپین (Caspian Sea)است. با این وجود نام رسمی و بین‌المللی دریای شمال ایران در همه زبان‌ها کاسپین و معادل‌های آن است. همان‌گونه که در مورد بسیاری دیگر از عوارض جغرافیایی جهان رایج است برای این دریا نیز نام‌های متفاوتی در زمان‌های گوناگون استفاده شده‌است؛ ولی «دریای هیرکان» و «دریای کاسپی» از نظر تاریخی مطرح تر بوده‌است.

دریای خزر به عنوان بزرگترین دریاچه روی زمین برای کشورهای اطراف خود به منافع دریایی و محیطی فراوانی ایجاد کرده است که یکی از آنها وجود شرایط مساعد زیست محیطی و خلق چشم­ اندازهای بسیار زیبای طبیعی و توریستی در سواحل جنوبی آن است بطوری که کرانه‌های استان­‌های گلستان، مازندران و به ویژه گیلان در طول حدود 700 کیلومتر با برخورداری از جاذبه­‌های متعدد طبیعی توریستی از جمله اراضی سرسبز، کوه‌های سربه فلک کشیده و دامنه­‌های پوشیده از جنگل، تالاب میانکاله، مرداب انزلی، پارک­‌های نور، سیسنگان و گلستان و زیستگاه­‌های حیات وحش، همچنین داشتن سواحل شنی و مناظر زیبا و دل­ انگیز یکی از بزرگترین کانون­‌های توریستی و گردشگردی ایران است. این منطقه همچنین دارای جذابیت­‌های متعدد توریستی دیگر اعم از تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، درمانی و تفریحی بوده و در مجموع از نظر توریسم تفریحی و اکوتوریست­‌های داخلی و خارجی و مشتاقان و علاقه­‌مندان به طبیعت و دریا بسیار اهمیت دارد. شایسته است که بدانیم منشأ اصلی و زمینه ­ساز همه این جذابیت­‌های طبیعی و توریستی و حتی سابقه تاریخی سکونت و تمدن این سرزمین، وجود دریای خزر و اثرات متعدد زیست محیطی، اکولوژیکی، اقلیمی و اقتصادی آن است. {1}

حال با مطرح شدن طرح جنجالی انتقال آب دریای خزر به مناطق کویری ایران و تصویب بودجه برای مطالعات مطالعاتی آن، کارشناسان محیط زیست و گردشگری به عواقب آن هشدار داده‌اند و اجرای این طرح را خطری برای محیط زیست و توریسم این منطقه دانسته‌اند.

نمایندگان مردم مناطق مختلف مازندران در مجلس شورای اسلامی نیز به دنبال تصویب بودجه برای این طرح مطالعاتی در مجلس نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند که بخشی از این واکنش‌ها را در جدول زیر می‌توانید ببینید:































ردیف



نماینده مجلس



اظهارات مهم



1



علی اسماعیلی - نماینده مردم نور و محمودآباد


انجمن‎های محیط زیستی نگران پروژه انتقال آب دریای خزر به استان سمنان هستند
زمزمه انتقال آب دریای خزر به سمنان از دولت‌های قبل مطرح بود و در 5 ردیف بودجه سال 98 نیز برای این طرح مطرح شده است
خزر دریاچه بسته است و قطعا برای اجرای این طرح، مشکلاتی با محیط زیست ایجاد خواهد شد

 

2



سید علی ادیانی نماینده مردم قائمشهر


اجرای این طرح به هیچ عنوان قابل توجیه نیست
انتقال آب خزر به سمنان برای مصرف صنعتی است اما به گونه‌ای مطرح می‌کنند که گویا آب آشامیدنی را بر مردم‌ سمنان بسته‌ایم
{با اشاره به احداث چند سد در سمنان} وقتی آب نداشتند چرا سد ساختند. آب سرشاخه‌های مازندران را بردند و اکنون به دنبال آب دریای خزر هستند

---------------------------------
1- مقاله حسن بیک محمدی دانشیار گروه جغرافیای دانشگاه اصفهان
کد خبر 212569

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =