چمدان: غذا و خوراكيهای مردم بلوچستان مانند خوراك اقوام ديگر متناسب با شرايط اقليمی و شيوه معيشتی مردم است، از آنجا كه دامداری در ميان مردم بلوچستان اهميت بسياري دارد بنابراين گوشت دامهايی همانند گوسفند و بز و محصولات دامی همانند دوغ يا روغن حيوانی نقش زيادی در غذای مردم اين منطقه ايفا میكنند. امتحان كردن غذاهای بلوچی در سفر به اين منطقه شما را با مزههاي جديد غافلگير میكند و خود به تنهايی ميتواند يكي از جاذبههاي مهم اين منطقه باشد چرا كه برخي از غذاهای اين منطقه را نمیتوان در جای ديگری پيدا كرد. در ادامه برخی از غذاها و طعمهای ويژه اين منطقه آشنا شويد.
تباهگ
«تباهگ» در واقع روشی برای نگهداری گوشت به ویژه پس از عید قربان كه گوسفندان زیادی قربانی میشوند به حساب میآید اما بلوچها غذایی نیز به این نام دارند كه با گوشت نگهداری شده به شیوه تباهگ پخته میشود. در این شیوه بر روی تكههای گوشت گوسفند نمك و پودر انار میپاشند سپس گوشت را جلوی آفتاب پهن میكنند تا خشك شود. پس از گذشت چند روز گوشتها را درون مشك میریزند و نگهداری میكنند. برای پختن غذای تباهگ این گوشتها را با آب فلفل و ادیه بلوچی در آب میجوشانند بعد از اینكه آب به جوش آمد برنج را درون آب گوشت طبخ میكنند.
در این غذا پلو و گوشت مزه بسیار متفاوتی دارد، مزه گوشت آن چیزی میان ترشی و تندی است و برنج آن نیز معطر به ادویههایی است كه در هیچ جای دیگر به جز بلوچستان پیدا نمیشود.
تنورچه
در این غذا تكه بزرگی از گوسفند، بره یا بز مانند ران آن و یا یك بره به صورت كامل را به سیخ میزنند و پس از زدن ادویههای مخصوص گوشت مانند ادویه بریانی در درون تنور با آتش مستقیم میپزند تا گوشت آن كاملا ترد و مغز پخت شود. گاهی درون تنور ظرف آبی نیز قرار میدهند و سیخ گوشت را اطراف ظرف به دیواره تنور تكیه میدهند تا از این طریق آب گوشت نیز حفظ شود. این گوشت معمولا با پلو سفید خورده میشود.
تركيبات خرما
در بلوچستان به ویژه در شهرهایی مانند نیكشهر نخلستانهای بسیاری وجود دارد بنابراین خرما در برنامه غذایی مردم بلوچستان نقش بسیاری دارد. علاوه بر اینكه شیرینیهای مختلفی همانند «چنگال» در این سرزمین با خرما تهیه میشوند، ماست و خرما نیز یكی از خوراكهای پر طرفدار در بلوچستان است. در این خوراك كه بیشتر مانند یك دسر است تكههای خرما را درون ماست پرچرب میریزند.
علاوه بر این تركیب تخم مرغ و خرما نیز طرفدار زیادی دارد در این غذا تكههای خرما را در روغن حیوانی چند دقیقه تفت و دهند و تخم مرغها را بر روی آن میشكنند.
زیتون بلوچی
جالب است كه این روزها در بازارهای تهران حتی میوههای متعلق به آسیای دور نیز به راحتی پیدا میشود اما كمتر پیش میآید كه مردم تهران یا دیگر استانها «زیتون بلوچی» یا به زبان محلی «گواوا» را دیده باشند. با شنیدن نام این میوه در ابتدا شاید زیتونهای سبز معمولی كه در كنار غذا سرو میشوند به ذهن بیاید اما زیتون بلوچستان هیچ شباهتی به آن ندارد و در ضمن به عنوان یك میوه در كنار دیگر میوهها خورده میشود .
این میوه كه زرد رنگ است و تقریبا اندازه یك شلیل را دارد. بوی عجیب و تندی میدهد و مزه آن نیز شبیه دیگر میوهها نیست. شاید اگر بخواهیم مزه آن راتوصیف كنیم نزدیكترین تعریف برای آن مزهای تركیب شده از انبه و گلابی به نظر بیاید.
بلوچستان بسیار وسیع است و از مناطق كویری تا سواحل دریا را در بر میگیرد بنابراین تنوع غذایی بسیاری دارد و در كنار غذاهای مناسب مناطق گرمسیری غذاهای دریایی را نیز میتوان در بلوچستان امتحان كرد، اگر به دنبال مزههای جدید هستند و ریسك امتحان مزههای جدید برایتان جذابیت دارد بلوچستان را در لیست خود به عنوان اولین مقصد گردشگری قرار دهید.
کد خبر 173
نظر شما