چمدان : یوسف سورنینیا سرپرست تیم کاوشگر سورنا در این چاه غولپیکر متولد سال ۱۳۵۵ است و از سال ۱۳۷۲ به صورت تخصصی غارنوردی میکند و از اعضای موسس انجمن غار و غارشناسی ایران است. او در حالی که دفاتر خدمات مسافرتی در شرایط فعلی اقتصادی با مشکلات عدیدهای برای حضور گردشگران خارجی در کشور مواجه هستند، او یک تنه توانسته ۲۱ نفر را از پنج کشور هماهنگ کند و به ایران بیاورد.
سورنینیا در گفتوگو با خبرنگار چمدان گفت: روز دوشنبه تیم غارنوردی سورنا با همکاری غارنوردان بینالمللی با نفوذ به غار قیژلان که عمق قبلی آن ۴۵۰ متر شناسایی شده بود، به عمق ۶۴۰ متری رسیدیم و رنکینگ غارهای ایران که سال قبل رکوردش دست غار قلا بود و آن هم از اکتشافات تیم خودمان بود به غار قیژلان اختصاص یافت.
او ادامه داد: این اقدام در قالب یک اکسیدشن (برنامه غارنوردی با هدف مشترک) بینالمللی از پنج کشور ایران، لهستان، ایتالیا، ارمنستان و فرانسه رخ داده و حدود ۳۰ نفر از پنج کشور در این اکتشاف شرکت کردند که ۹ نفر از غارنوردان ایرانی هستند و حدود ۱۰ روز است در منطقه حضور دارند.
این غارنورد با اشاره به این که عمیقترین غار ایران غار جوجار است، توضیح داد: سال گذشته در یک اکسپدیشن غارنوردان کشورمان موفق شدند به عمق بیش از ۱۳۰۰ متر در غار جوجار در استان کرمانشاه دست پیدا کنند که در حال حاضر با این عمق، عمیقترین غار ایران به شمار میآید. غار «پراو» با عمق ۷۵۲.۵ متر در رده دوم عمیقترین غارهای ایران قرار گرفته است. اکنون هم با شناسایی تیم غارنوردی مشخص شد که غار قیژلان با عمق ۶۷۵ متر سومین غار عمیق ایران است.
او با تأکید بر این که تعریف چاه و غار با هم تفاوت دارد، افزود: من در اکتشاف دومین چاه عمیق غاری دنیا در غار قلا هم شرکت داشتم. این چاه با عمق ۵۶۲ متر یک تک چاه و دومین چاه عمیق دنیا است که زمان اکتشافش برخلاف ایران در دنیا بسیار سر و صدا کرد و مورد توجه غارنوردان قرار گرفت. نخستین چاه عمیق غار هم در کشور اسلونی قرار دارد و ۴۰ متر از چاه غار قلا عمیقتر است و نامش به ترجمه فارسی «سرگیجه» است.
همچنین جواد نظام دوست موسس انجمن غار و غارشناسی ایران هم در گفتوگو با خبرنگار چمدان توضیح داد: مجموع هزینه پرداختی خارجیان این تیم بالای ۱۵ هزار یورو بوده است و در این شرایط تیم سورنا ارزآوری قابل تقدیری برای ایران داشته است آن هم وقتی متوجه شویم که تمام این زحمات را سورنینیا متحمل شده است.
وی با تشکر ویژه از قرارگاه نبیاکرم (ص) که همکاری زیادی در این ۱۰ روز برای حضور تیم ۳۰ نفره غارنوردی انجام دادهاند، گفت: این قرارگاه افزون بر کمک در پاکسازی غار با در اختیار قراردادن امکانات مورد نیاز تیم و برقراری امنیت مسیر و مجوز عبور کمک شایانی در ثبت این رکود کردند، آن هم در حالی که ۴۰ سال بود کسی به این غار سر نزده بود.
نظر شما