چمدان :  هر لحظه که یکی از شبکه‌های فارسی زبان ماهواره را ببینید تبلیغ خرید ملک در ترکیه و گرجستان خودنمایی می‌کند. این تبلیغات از زمانی که پول کشورمان افت عجیب خود را تجربه کرد شدت گرفت و همچنان ادامه دارد.

رضا کامی رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه چندی پیش اعلام کرد: «در طول سال ۲۰۱۷، ایرانی‌ها ۷۴۵ واحد خرید ملک در ترکیه داشتند و ایران از نظر خرید خانه توسط اتباع خارجی در ترکیه در ردیف‌های هشتم و نهم قرار داشت. در ۶ ماه گذشته از سال ۲۰۱۸، بیش از هزار واحد خرید انجام شده که ۹۴۴ واحد به ثبت نهایی در ثبت اسناد ترکیه رسیده است. این آمارها نشان می‌دهد که خرید ایرانی‌ها از واحدهای ملکی افزایش چشمگیری داشته به حدی که رتبه ایران از ردیف هشتم – نهم به ردیف سوم رسیده است.»

وی تأکید می‌کند: «به نظر من این موضوع ربطی به بحث تغییرات ارزی این یک ماه نداشته و به‌خاطر مسائل دیگر و بیشتر مسائل داخلی در کشور خودمان بوده، چرا که طی ۶ ماه اتفاق افتاده است.»

افزایش خرید مسکن در ترکیه به دلیل سقوط ارزش لیر

عرب نیوز هم در این زمینه نوشت: سقوط ارزش پول ترکیه باعث شده تا جذابیت خرید مسکن توسط سرمایه گذاران حوزه اطراف خلیج فارس در این کشور دو برابر شود. در همین حال کاهش ۴۰ درصدی لیر در برابر ترکیه از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون به دلیل اختلافات سیاسی میان آنکارا و واشنگتن منجر شده تا سرمایه گذاران منطقه‌ای از این فرصت نهایت استفاده را ببرند.

به گفته برخی از فعالان در حوزه مِلک و مسکن ترکیه، مراجعه متقاضیان برای خرید مسکن در بنگاه‌های مستغلات به بیش از ۲ برابر رسیده و متجاوزه از ۵ هزار نفر در روز است.

در حال حاضر، بیشتر علاقمندان به املاک در ترکیه از عربستان سعودی، اردن، عراق، تونس و دیگر کشورهای خاور میانه هستند.

 هجوم ایرانی‌ها به گرجستان

اکنون گرجستان از اصلی‌ترین کشورهایی است که ایرانی‌ها به آن سفر می‌کنند؛ کشوری در حوزه قفقاز که تعلیق روادید آن بعد از توافق برجام در 26 بهمن 94 به صورت کامل اجرایی شد و پس از آن بود که به گفته سفیر گرجستان در ایران سفر ایرانی‌ها به این کشور ۶۰۰ درصد رشد پیدا کرد و به گفته سفیر ایران در گرجستان سفر ایرانی‌ها به این کشور که سال گذشته نزدیک به ۳۵۰ هزار نفر بود، امسال به یک میلیون نفر رسید.

بر اساس گزارش خراسان، علاوه بر سفر به گرجستان خروج سرمایه ایرانی‌ها به واسطه خرید ملک در این کشور موضوع نگران کننده دیگری است که طی این مدت افزایش داشته است.

«محمود» جوانی ایرانی است که یک سال قبل با رقمی حدود 300 میلیون تومان ملکی را در تفلیس خریداری کرده است. وی درباره علت این تصمیم خود می‌گوید: شنیده‌ام قرار است گرجستان تا سال 2020 عضو اتحادیه اروپا شود به همین دلیل سرمایه‌ای که داشتم را در این جا سرمایه گذاری کردم هم برای خودم ملک خریدم و هم به راحتی می‌توانم با خانواده‌ام در ایران در ارتباط باشم و هم این که بعد از مدتی می‌توانم به تمام کشورهای اروپایی سفر کنم.

به گفته وی ایرانی‌ها می‌توانند با خرید ملکی با قیمت حداقل 36 هزار دلار اقامت یکساله گرجستان را دریافت کنند و بعد از تمدید 6 سال اقامت دائم گرجستان را بگیرند.

البته این اقدام ایرانی‌ها بدون شک با ریسک هم همراه است به نحوی که سفیر ایران در تفلیس چندی قبل به خریداران ملک در این کشور هشدار داد: خرید ملک در گرجستان لزوما تضمینی برای دریافت اقامت طولانی‌مدت این کشور نیست.

واکنش یک نماینده مجلس

مهرداد بائوج عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به افزایش خرید ملک در گرجستان و ترکیه گفت: اگر در گذشته سرمایه گذاری در کشوری مانند گرجستان صرفا در بین ایرانیانی که در سطوح بالای اقتصادی هستند دیده می‌شد اما اکنون این اتفاق در لایه‌های میانی جامعه دیده می‌شود به طوری که چند روز پیش که به اتوشویی رفته بودم صاحب مغازه می‌گفت در گرجستان خانه خریده است.

وی افزود: متاسفانه این موضوع طی سال‌های اخیر افزایش داشته است و باید برای آن چاره اندیشی شود چون هم جامعه و هم در نهایت آن دسته از افرادی که در کشور دیگر سرمایه گذاری می‌کنند آسیب می بینند.

وی خاطرنشان کرد: اگر دولت احساس می‌کند در زمینه اجرای تمهیدات برای خروج سرمایه از کشور به این شکل دستش بسته است می‌تواند لایحه بیاورد و ما آماده‌ایم تا آن را هر چه سریع‌تر در مجلس بررسی کنیم.

لاهوتی با اشاره به این که اکنون در بیشتر شهرهای کشور پرواز به گرجستان اختصاص داده شده است، ادامه داد: البته دولت می‌تواند اقدامات موثری در این خصوص داشته باشد همان گونه که در تمام دنیا جابه جا کردن یک دلار پول حساب و کتاب دارد. به طور مثال دولت می‌تواند شروطی برای دولت گرجستان بگذارد و از آنها بخواهد حداقل معادل 50 درصد از گردشگران ایرانی که به گرجستان می‌روند از آن کشور به ایران گردشگر بیاید.

این نماینده مجلس با اشاره به 10 میلیون گردشگر ایرانی در سال گفت: این درحالی است که سفر به دیگر کشورها در عید امسال 9 درصد نیز افزایش داشته است با این وصف اگر هر گردشگر دو هزار دلار هزینه کند ما با عدد وحشتناک خروج 20 میلیارد دلار از کشور مواجه هستیم و این سوال مطرح است که در ازای 20 میلیارد دلار خروج ارز از کشور به واسطه گردشگران ایرانی چقدر در این حوزه ارز وارد می‌شود؟
کد خبر 108776

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • nima ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۵
    یک سوال چرا مسئولین برای بهبود وضع اقتصادی مردم تلاش نمی کنند تا مردم با ارتقا سطح زندگی و ... سرمایه هاشون رو از ایران خارج نکنند؟
  • خشایار ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۱۲
    به فرموده مسئولین کشورمون(آقای دکتر ظریف) این مدل زندگی کردنو مردم خودشون انتخاب کردن .پس به نماینده مجلس بفرمایید نیاز نیست نگران خروج 20 میلیارد دلار سرمایه از مملکت باشید.انتخاب خودمونه دیگه مگه نه؟