[caption id="attachment_104657" align="aligncenter" width="719"] این تصویر زیبا از دریاچه لیزو از صفحه اینستاگرام کاترین کمالی انتخاب و منتشر شده است[/caption]

 

لزور ؛ بهشتی در همسایگی تهران 

«لَزور» نام روستایی در دهستان قزقانچای بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه واقع در ۴۷٫۵ کیلومتری دماوند و در فاصله ۱۶۵ کیلومتری شمال شرقی تهران در میان رشته‌کوه‌های البرز قرار دارد. این روستا از زیباترین روستاهای استان تهران است که طبیعت بی‌نظیر آن و تابستان خنک و زیبایش، آن را به یکی از مقاصد گردشگران و طبیعت دوستان تبدیل کرده است.

اگر قصد لذت بردن از طبیعت زیبای «لزور» را دارید تا اواخر تابستان این روستا و طبیعت و دریاچه‌اش بی‌نظیرند ... بهار در این روستا در تابستان هم ادامه دارد ...

«لزور» که هر سال میزبان تعداد زیادی گردشگر از نقاط مختلف کشور است به سبب تمام اوصافی که گفته شد و جاذبه‌های ممتاز و متنوعی که دارد در سال 1390 در مجلس به‌ عنوان روستای نمونه‌ گردشگری انتخاب شد.

«لزور» از طرف شمال با روستاهای نشل و ورزنه از توابع شهرستان بابل هم‌ مرز است. در زمان‌هایی که مسافرت‌ها با پای پیاده انجام می‌شده است مسیر رسیدن به این منطقه از سمت شمال بوده ولی امروزه از این مسیر استفاده چندانی نمی‌شود و بیشتر گردشگران در این مسیر پیاده‌روی می‌کنند. از «لزور» به «تنگه واشی» یک جاده خاکی در دسترس است.

چطور به لزور برویم؟

برای رسیدن به روستای «لزور» باید از جاده‌ هراز به سمت فیروزکوه حرکت کنید. در حدود 10 کیلومتری فیروزکوه به یک سه‌راهی خواهید رسید که در بین مردم محلی به سه‌راهی لاسم معروف است. سه‌راهی لاسم به بخش شمال و ارجمند می‌رود. بعد از حدود 27 کیلومتر به ارجمند می‌رسید. همان جاده را 13 کیلومتر دیگر که طی کنید با گذر از دو روستا در انتهای جاده به «لزور» خواهید رسید.

اگر با وسیله نقلیه‌ عمومی می‌خواهید به «لزور» بروید باید از ترمینال شرق تهران اتوبوس‌های فیروزکوه را سوار شده و سه‌راهی لاسم پیاده شوید. از آنجا هم می‌توانید با ماشین‌هایی که به سمت ارجمند می‌روند همراه شده و به لزور برسید.

 


در لزور به کجا برویم؟

به لزور که رسیدید دو امامزاده‌ تاریخی «معصوم» و «خوشنام» یکی در جنوب شرقی روستا و دیگری در شمال غربی لزور با معماری‌ جالب توجه شما را به سوی خود می‌کشانند. اگر به امام‌زاده معصوم رفتید به بازدید برج نیمه هم بروید و اگر امام‌زاده خوشنام را انتخاب کردید بازدید از قلعه قل دوش در شمال امامزاده را فراموش نکنید.

اگر اهل پیاده‌روی و گشت‌وگذار هستید دو مسیر در «لزور» مورد توجه گردشگران است: «مسیر امامزاده خوشنام» و «جاده منتهی به منطقه لاسک»

برای رسیدن به امامزاده خوشنام دو راه پیش رو دارید: یکی از محله کشک ریز و جنب مسجد امام موسی جعفر (ع) و دومی از طریق جاده لاسک. هر کدام از این راه‌ها را که برای رسیدن به امامزاده خوشنام انتخاب کنید جذابیت و زیبایی خاص خودش را دارد. اولی در امتداد دره و رودخانه شما را با یک راه باریک از میان باغ‌ها و مراتع زیبا عبور داده و به امامزاده می‌رساند و دومی از طریق جاده لاسک که از بالای دره عبور می‌کند. در بخشی از جاده یک راه پاکوب از سمت راست به سمت پائین انشعاب گرفته و پس از چند دقیقه به امامزاده می‌رسد. از هرکدام از این دو مسیر که بروید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه راه تا امامزاده در پیش دارید.

اگر به امامزاده رفتید می‌توانید از چشمه آب گوارای آن نیز نوش جان کنید. با ادامه مسیر امامزاده به سمت بالا کمی آن طرف‌تر به یک آبشار زیبا و به نسبت کوچک می‌رسید که می‌تواند مکان مناسبی برای اتراق و استراحت باشد. اگر بخواهید از امامزاده خوشنام به جاده لاسک و ابتدای تنگه بروید می‌توانید از راه پاکوب که جلوی امامزاده است، در جهت جنوب خود را به جاده برسانید و یا اگر بالاتر از امامزاده و سمت آبشار رفتید، از یک محل مناسب با حرکت به سمت چپ ارتفاع بگیرید تا به جاده برسید.

اما اگر خواستید از روستا مستقیم به لاسک و ابتدای تنگه بروید باید ابتدا خود را به جلوی مخابرات لزور برسانید. امتداد خیابانی که مخابرات روستا در آن قرار دارد به جاده خاکی می‌رسد که در جهت شمال غربی ارتفاع گرفته و چند کیلومتر بالاتر به منطقه لاسک در ارتفاع ۲ هزار و ۶۰۰ متر ختم می‌شود. در ابتدای این جاده حدود ۱۰۰ متر بالاتر آب چشمه از طریق یک لوله به داخل نهر جریان دارد که می‌توانید از آب خنک آن برای آشامیدن و ادامه مسیر بردارید. با حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه پیاده‌روی در این جاده به منطقه لاسک و ابتدای تنگه رودخانه فرح رود می‌رسید. در دهانه این تنگه سد کوچکی در حال احداث است که قرار است در آینده آب مصرفی پنج روستا از جمله لزور را تأمین کند.

جاده لاسک یک جاده خاکی عریض هست که تمام طول آن را با خودروی سواری نیز می‌توانید طی کنید اما اگر با پای پیاده قدم در این جاده بگذارید، درختان بلند سپیدار در دو طرف جاده، باغ‌های میوه و مزارع گسترده و سرسبز کوهپایه‌ها، مناظر چشم‌نواز کوه‌های پیرامون همراه با تنفس در هوای پاک دامنه‌های البرز به‌ یقین لذت این گردش و پیاده‌روی را برای شما دوچندان خواهد کرد.

با ادامه حرکت به سمت بالا همچنان مناظر پیرامون جلوه‌های تازه‌ای از زیبایی‌های طبیعت را به رخ شما می‌کشد. همین‌طور که ارتفاع می‌گیرید هر از گاهی اگر به پشت سرتان نگاهی داشته باشید نمایی زیبا از روستا را می‌بینید. در انتهای جاده با ادامه مسیر وارد تنگه زیبایی می‌شوید که رودخانه فرح رود در میان آن جریان دارد. دره‌ای زیبا با رودخانه‌ای پرآب، پوشش گیاهی متنوع و مناظری دل‌فریب که زیبایی‌های آن در کلام نمی‌گنجد.

[caption id="attachment_104958" align="aligncenter" width="719"] این تصویر زیبا از دریاچه لیزو از صفحه اینستاگرام کاترین کمالی انتخاب و منتشر شده است[/caption]

به‌ جز بخش ابتدایی تنگه که راه کمی هموارتر است در ادامه به دلیل ناهموار بودن راه، عبور از مسیرهای سنگی، تغییر جهت و عبور مکرر از عرض رودخانه ورود به این دره و عبور از آن نیاز به تجربه و مهارت‌های ابتدایی کوهنوردی دارد. در نتیجه به علت خطرات احتمالی، گذر از این دره برای افراد بی‌تجربه و غیر کوهنورد توصیه نمی‌شود.

این تنگه در ادامه، چند کیلومتر بالاتر به چشمه بزرگ معجز چشمه می‌رسد که سرچشمه و تأمین‌کننده اصلی آب رودخانه فرح رود است و کمی بالاتر به سد و دریاچه سیاه رود که آن نیز یکی از منابع آب این رودخانه است.

اگر کوهنورد هستید این ده به‌ عنوان مبدأ صعود به قله‌های «میشینه مرگ» و «بوم» بوده و همچنین با یک جاده خاکی به «تنگه واشی» در شرق لزور دسترسی دارد. قله میشینه مرگ به‌عنوان بلندترین قله رشته‌کوه البرز شرقی با ارتفاع ۴ هزار و ۳۰ متر در شمال غرب این روستا واقع است.

مسیر صعود به این قله با گذر از تنگه‌های پرآب، دشت‌های سرسبز و از مجاورت دریاچه زیبای سد سیاه‌رود، یکی از زیباترین و جذاب‌ترین برنامه‌های کوهنوردی منطقه است. تنگه فرح رود در بخشی از مسیر قبل از دشت معجز چشمه همانند تنگه واشی است؛ یعنی برای عبور از آن باید به آب زده و حدود ۲۰۰ متری را در آب طی کنید.

وارد روستای لزور که شدید برای رسیدن به منطقه لاسک و ابتدای تنگه دو راه پیش رو دارید:

۱- از جاده کنار مسجد موسی بن جعفر: برای قرار گرفتن در این مسیر که مسیر باغی است باید به محله کشک ریز رفته و خودروی خود را کنار مسجد موسی بن جعفر پارک کرده و پیاده‌روی را آغاز کنید. پس از حدود ۱۵ دقیقه به امامزاده خوش‌نام می‌رسید که چشمه آبی نیز جنب امامزاده قرار دارد. از اینجا برای رسیدن به تنگه دو راه پیش روی شماست. راه آسان‌تر پاکوبی است که کمی به عقب برگشته و شما را به اواسط جاده لاسک می‌رساند و از آنجا به تنگه؛ و راه دیگر پاکوبی که در امتداد باغ‌ها رفته رفته ارتفاع گرفته و در نهایت از پایین جاده لاسک عبور کرده تا به تنگه برسید.

۲- از جاده لاسک: برای قرار گرفتن در این جاده باید جنب مخابرات لزور رفته و خودروی خود را همان اطراف یا کمی بالاتر در انتهای خیابان آسفالت پارک کنید. از جنب مخابرات مسیر جاده لاسک را در پیش بگیرید تا پس از حدود ۴۵ دقیقه پیاده‌روی به تنگه برسید. جاده لاسک یک جاده عریض خاکی است که می‌شود این جاده را با خودرو نیز طی کرد. کمی بالاتر از مخابرات چشمه آب از لوله جاری است که می‌توانید از آن آب بردارید.

با وارد شدن به تنگه، باید از مسیر پاکوب کنار رودخانه عبور کرده و در بخشی از مسیر از داخل آب عبور کنید (همانند تنگه واشی). برای این قسمت از برنامه حتماً باید کفش صندل همراه خود داشته باشید. چون سرمای آب از یک طرف و سنگ‌های تیز کف رودخانه از طرف دیگر حرکت از داخل آب با پای‌برهنه را بسیار سخت می‌کند! با عبور از داخل آب در انتها به یک آبشار کوچک می‌رسید. به بالای آبشار که رفتید، به یک دشت کوچک و دو راهی می‌رسید. تنگه روبرویی یک تنگه فرعی است. تنگه و راه سمت چپ راهی است که شما را به دشت معجز چشمه می‌رساند. در این تنگه هم برای عبور از عرض رودخانه هر از گاهی مجبورید پای به آب بزنید. با عبور از این تنگه و کمی ارتفاع گرفتن در نهایت به دشت معجز چشمه می‌رسید که تقریباً پشت یک پیچ (به سمت راست) پنهان است. در این دشت چند چشمه آب وجود دارد که بزرگ‌ترین آن تأمین‌کننده اصلی آب رودخانه فرح رود است.

با ادامه مسیر رودخانه (از سمت راست دشت)، کمی بالاتر به دریاچه زیبای سد سیاه رود می‌رسید. از دریاچه تا گردنه جاده‌ای کشیده شده (به سمت غرب در جهت چپ) که این جاده شما را به روی گردنه می‌رساند. شما می‌توانید از سمت چپ دریاچه کم‌کم ارتفاع گرفته تا در امتداد مسیر جاده به گردنه برسید.

در اینجا می‌توانید با عبور از مسیرهای پاکوب و یا غیر پاکوب از جاده عبور نکرده و میانبر بزنید تا به گردنه برسید. به روی گردنه که رسیدید، از یال سمت راست ارتفاع بگیرید تا خود را به روی خط الراس برسانید. از روی یال که حرکت می‌کنید کم‌کم به سمت چپ متمایل شوید تا از سمت چپ سنگ‌های بالای یال به روی خط الراس قرار بگیرید. با ادامه مسیر از روی خط الراس به سمت شمال، گاهی ارتفاع کم کرده و گاهی هم در مسیر پاکوب باید تراورس کرده و از پایین خط الراس حرکت کنید. پس از حدود ۱.۵ ساعت حرکت از گردنه، به یک قله فرعی با سنگ‌چین کوچک می‌رسید. قله اصلی در ادامهٔ خط الراس (به‌صورت نعلی شکل)، حدود یک ساعت جلوتر قرار داشته و اختلاف ارتفاع آن هم با قله اول تقریباً محسوس است. (چیزی در حدود ۱۰۰ متر)

دریاچه لزور یا سد سیاه رود 

دریاچه لزور یا سد سیاه رود از جمله دریاچه‌های نزدیک تهران است که طبیعت اطراف آن در فصل بهار و تابستان شباهت بسیار زیادی به مناطق اطراف چهار محال و بختیاری دارد. بی‌گمان بهترین فصل برای بازدید از روستای لزور تابستان است. در تابستان هم پیشنهاد می‌شود وقتی به اینجا می‌آیید لباس گرم همراهتان باشد. ترکیب بی‌بدیل رنگ‌های سبز با رنگ‌های قرمز پاییزی این منطقه را در این فصل دیدنی‌تر کرده است.
کد خبر 104470

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =